Valér
-2 °C
0 °C

Öt libanoni gyerek halt meg izraeli bombáktól

2006.07.25. 08:06
Folytatódnak a harcok Libanonban, az izraeli hadsereg elfoglalta a Hezbollah síita fegyveres szervezet egyik dél-libanoni állását, miközben a légierő további libanoni támadott. Amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozó értesülések szerint a Hezbollah az Egyesült Államok területén is végrehajthat támadásokat.

Hét halálos áldozata volt keddre virradóra egy újabb izraeli légi támadásnak Dél-Libanonban, közölték libanoni biztonsági és kórházi források. A bombázás célpontja egy lakóház volt Nabatíje településen. A támadásban egy házaspár és öt gyermekük vesztette életét, továbbá megsebesült egy nő is. Egyelőre nem derült ki, miért éppen ezt a házat vették célba az izraeli harci gépek.

Az izraeli hadsereg szerint több tucat Hezbollah katonát megöltek a Bint Dzsbeili összecsapásban. A harcban elfoglalták a síita fegyveres szervezet egyik dél-libanoni állását, közölte kedden a hadsereg egyik szóvivője. Ez volt a második olyan kulcsfontosságú Hezbollah-állás, amelyet Izrael elfoglalt Marún ar-Rasz múlt heti bevétele után. A hegyes vidéken végrehajtott akcióban két izraeli katona halt meg és többen megsebesültek.


Nézze meg képeinket!

Közben az izraeli hadsereg vizsgálatot indított annak a helikopternek ügyében, amely hétfőn zuhant le Izraelben. A korábbi bejelentés szerint a légi járművet nem a Hezbollah rakétái találták el. Most azt próbálják kideríteni, hogy a szerencsétlenséget, amelyben a helikopter pilótája és géppuskása egyaránt életét vesztette, műszaki hiba vagy pedig saját tűzerő okozta.

Eddig 390-en haltak meg Libanonban a konfliktus két hete alatt, köztük 20 katona és a Hezbollah 11 fegyverese. A bombázások elől elmenekült 600-700 ezer lakos. A síita Hezbollah Izraelre kilőtt rakétái 41 halálos áldozatot követeltek, amelyből 23 a katona és 18 a civil.

Gyáva elvegyülés

Gyávának nevezte az ENSZ-főtitkár helyettese a Hezbollah libanoni síita szervezetet, amiért fegyveresei a libanoni civil lakosok közé vegyülnek, és ezzel százak halálát okozták. Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár emberiességi ügyekben illetékes helyettese a ciprusi Lárnakában beszélt erről hétfő éjjel, ahová Libanoni szemleútjáról érkezett, és ahonnan Izraelbe utazott tovább.

Egeland vasárnap megtekintette Bejrút déli, síiták lakta, lerombolt negyedét, ahol a Hezbollah központja volt. Látogatása során elítélte, hogy mindkét fél civileket ölt meg, és aránytalannak minősítette az izraeli offenzívát, amely sérti a nemzetközi emberiességi jogot. A Hezbollah bunkereket és alagutakat épített ki fegyverei és harcosai számára, de emberei a civil lakosok közé keverednek. Egeland kijelentette, hogy a Hezbollahnak fel kell hagynia ezzel a "gyáva elvegyüléssel" a nők és gyerekek között.

Izraelbe érkezve a főtitkár-helyettes közölte: szeretne tárgyalni egy "humanitárius folyosó" megnyitásáról Libanon felé. Programjában szerepel egy látogatás Naharíja észak-izraeli városba, amelyre súlyos rakétacsapásokat mért a Hezbollah Libanonból.

A Hezbollah az Egyesült Államokban is támadhat?

Az Izraellel harcban álló Hezbollah síita szervezet az Egyesült Államok területén is végrehajthat támadásokat, jelentette amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva helyi idő szerint hétfőn a worldnetdaily.com hírportál. A portál értesülései szerint az amerikai belbiztonsági szerveknek tudomásuk van arról, hogy a Hezbollahnak az Egyesült Államokban is vannak alvó ügynökei, akik támadásokat készíthetnek elő amerikai célpontok ellen.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a múlt héten közölte, megkezdték a Hezbollah-kapcsolatok felkutatását. Korábban a New York Post című lap közölt olyan információt, hogy az amerikai-iráni viszony kiéleződése nyomán a libanoni Hezbollah működésbe hozhatja tengerentúli alvó sejtjeit, elsősorban New Yorkban és más nagyvárosokban. Izrael a napokban a világon minden nagykövetségén megemelte a biztonsági szintet a síita szervezet esetleges külföldi támadásainak megelőzésére.

A worldnetdaily a napokban exkluzív interjút készített az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin fegyveres szervezet második számú vezetőjével, Abu Nasszerral, aki szerint "csak idő kérdése", hogy az iszlámista szervezetek az Egyesült Államok ellen is támadást hajtsanak végre. "Az amerikaiak megérdemlik, hogy célpontokká váljanak, mivel támogatják az ellenséget" - mondta Abu Nasszer.


Klikk a képre!

Az Egyesült Államokban Detroitban él az egyik legnagyobb muszlim közösség. A városban élő Hezbollah-szimpatizánsok már végeztek pénzgyűjtést a síita szervezet javára. New York körzetében tucatnyi fanatikus Hezbollah-támogatóról tud a rendőrség, amely szigorú megfigyelés alá helyezte a szóban forgó személyeket.

A Hezbollah még sosem hajtott végre támadást amerikai területen, de az al-Kaida 2001. szeptember 11-i támadása előtt a legtöbb amerikai halálért felelős terrorista csoport volt. A csoport külföldön viszont már több véres akciót szervezett, 1992-ben Buenos Airesben például egy teherautót robbantottak fel az izraeli nagykövetségnél, a merényletben 29-en meghaltak, 1994-ben pedig 85 halottat követelő támadást intéztek egy izraeli tulajdonú épület ellen ugyancsak Buenos Airesben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!