Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Már egy orosz gépet is vizsgálnak a kémhalál miatt

2006.11.30. 16:03
Miközben a brit rendőrök a Litvinyenkót megölő polónium Nagy-Britanniába érkezését próbálják felderíteni, újabb és újabb elméletek születnek. Putin legfőbb ellenfelei már Jegor Gajdar rejtélyes betegségét is összefüggésbe hozták Litvinyenko szintén rejtélyes halálával.

Már legalább öt repülőgépet, köztük egy orosz tulajdonut vizsgálnak az Alekszandr Litvinyenko halála ügyében nyomozó brit rendőrök. A Times jelentése szerint a hatóságok csütörtökön a Heathrow reptéren vették körül a Tranbsaero orosz légitársaság Moszkva-London járatát, és a gépen radioaktiv sugárzást mértek. Szerdán a British Airways három gépén találtak radioaktív nyomokat.

A parlamenti képviselőket tájékoztató John Reid belügyminiszter szerint Nagy-Britanniában eddig tucatnyi helyszínen találták meg az orosz exkém halálát okozó polónium 210 nyomait.

A Times szerint az, hogy a brit helyszínek mellett repülőket is vizsgálnak, arra utal, hogy a polónium útját próbálják lenyomozni. Alex Goldfarb, Litvinyenko közeli barátja is így vélekedett a lapban.

"A hatóságok olyan repülőjáratokat vizsgáltak, amik a mérgezés előtti öt napban közlekedtek Moszkva és London között" - mondta. Goldfarb szerint a gyilkosságot az orosz titkosszolgálat követte el, de arról nincs sejtése, kinek a megrendelésére. "Alekszandr biztos volt benne, hogy Putyin is benne volt, én ezt nem tudom" - nyilatkozta.

Ráadásul Jegor Gajdar volt orosz miniszterelnök rejtélyes megbetegedése is sokakban gyanút ébresztett. Bár a most Putyin ellenfelének számító politikus sajtótitkára szerint főnöke nem sugárbetegségben szenved, Anatolij Csubajsz, Gajdar egyik legközelebbi szövetségese szerint az esetek összefüggenek egymással, és Ánya Politkovszkaja újságírónő meggyilkolásával is. Ráadásul Csubajsz is merénylet célpontja volt nemrégiben.