Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Putyin elnökségét sötét gyilkosságok árnyékolják be

2006.11.26. 22:16
Elítélte a Vlagyimir Putyin elnökségét beárnyékoló "sötét gyilkosságokat" az északír ügyek minisztere vasárnap.

Peter Hain, az északír ügyek minisztere a brit közszolgálati televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatásban bírálta az oroszországi emberi jogok és demokrácia elleni "hatalmas támadásokat". "Az ígéretre, amit Putyin elnök tett, amikor itt járt, árnyékot vet az, ami azóta történt, köztük néhány különösen sötét gyilkosság", mint Anna Politkovszkaja Kreml-bíráló újságírónő meggyilkolása, fogalmazott Hain.

Közvetlenül nem foglalkozott a gyilkossággal

Három nappal korábban halt meg, feltétezések szerint mérgezés következtében, egy londoni kórházban Alekszandr Litvinyenko dezertőr orosz titkosszolgálati ügynök, Putyin elnök heves bírálója. Szervezetében radioaktív anyagot, polónium 210-es izotópot találtak.

Litvinyenko halálához közvetlenül nem fűzött megjegyzést Hain. Kijelentette viszont: "(Putyin) sikerét egy széteső nemzet egybekovácsolásában annak a ténynek a fényében kell megítélnünk, hogy hatalmas támadások érték a személyi szabadságjogokat és a demokráciát, és fontos, hogy visszatérjen a demokratikus szemlélethez".

Putyint vádolta

Litvinyenko - aki egy hónapja kapott brit állampolgárságot - a halála után nyilvánosságra hozott levelében Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta megöletésével. Az orosz elnök visszautasította a feltételezést, és úgy vélekedett, hogy az egykori kém halálát "politikai provokációra" használják fel.

A témában nyilatkozó elemzők véleménye megoszlik abban, hogy volt-e szerepe az orosz elnöknek Litvinyenko halálában. Egyes vélekedések szerint orosz oligarchák állnak a háttérben, akiknek a Kreml hitelének lerontása áll érdekükben, mások szerint az orosz titkosszolgálat leszámolásának áldozata lett a kiugrott kém.

A brit rendőrség eközben folytatja a nyomozást a halálesettel kapcsolatban. A Sunday Telegraph, a legnagyobb példányszámú brit vasárnapi konzervatív lap úgy értesült, hogy a brit hatóságok ki akarják hallgatni Moszkvában Andrej Lugovojot és Dmitrij Kovtunt, a két orosz férfit, akikkel Litvinyov november elsején találkozott egy londoni szállodában. A rendőrség ezt nem volt hajlandó megerősíteni.