József, Bánk
-7 °C
0 °C

Aggódnak az orosz kémmel ebédelők egészségéért

2006.11.26. 10:11
Radioaktív nyomokat találtak a londoni Itsu szusiétteremben, egy szállodában és a megmérgezett orosz kém, Alekszandr Litvinyenko londoni lakásán is. Az orosz lapok szerint a kém valójában öngyilkos lett, a britek szerint valószínűbb, hogy a szokatlan radioaktív mérgezéses módszerrel lehetett csak megölni.

Kivizsgálnák a brit hatóságok annak a japán szusivendéglőnek és annak a londoni szállodának a lakóit, ahol Alekszandr Litvinyenko megmérgezése napján járt. Az orosz kém polóniummérgezésben vesztette életét, a hatóságok attól tartanak, hogy az atomtöltet berobbantásához is elegendő radioaktív anyag másokat is megmérgezhetett.

A brit Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) a hírügynökségi jelentések szerint "nagyon is komolyan" veszi a mérgezés veszélyét, bár ennek esélye tájékoztatásuk szerint amúgy kicsi.

A Litvinyenko halála miatt indult nyomozás is zajlik. A beszámolók szerint a Scotland Yard egyelőre nem minősítette gyilkosságnak a kém halálát, bár Litvinyenko halálos ágyán egyértelműen megvádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az Independent értesülései szerint a nyomozók egyelőre az öngyilkosságot sem zárják ki. Egyelőre az sem tisztázott, hogyan juthatott Litvinyenko szervezetébe az atomtöltet beindításához is elégséges mennyiségű polónium.

A ritka radioaktív izotóp nyomait az Itsu szusiétteremben, egy londoni hotelben és Litvinyenko Muswell Hill-i otthonában is megtalálták.

Egyébként pont a méreganyag teszi gyanússá Litvinyenko halálát. Orosz lapvélemények szerint egy ország sem vállalná magára a radioaktív mérgezést. A lapvélemények szerint Litvinyenko halála "mártírakció lehetett" - azaz a kém szerintük öngyilkos lett, hogy gyanúba keverje az általa sokat bírált Putyint.

Az Independentnek nyilatkozó brit nyomozók szerint azonban korai lenne azt feltételezni, hogy Litvinyenko öngyilkos lett. Egyikük névtelenül tett nyilatkozata szerint "nem szabad elfelejteni, hogy a fickó a nap 24 órájában készenlétben állt. Bevett gyilkossági módszerekkel talán nem is lehetett volna megölni".