Negyven év börtön a legmenőbb szerb bérgyilkosnak

2006.06.28. 16:15
Jogerősen is 40 év börtönre ítélték Milorad Lukovic Ulemek Legiját. A hírhedt kommandósparancsnokot Djindjic megölésével is vádolják, most Milosevic egykori ellenfeleinek eltakarításáért felelt.

Helybenhagyta az első fokon eljáró különbíróság a Sztambolic-gyilkosság és a Vuk Draskovic elleni merénylet ügyében hozott rendkívül szigorú ítéleteit a szerb Legfelsőbb Bíróság. A Zoran Djindjic szerb miniszterelnök gyilkosának is tartott Milorad Lukovic Ulemek "Legija" kommandósparancsnok és a másodrendű vádlott Branko Bercek negyven év börtönbüntetést kapott, jelentette a B92.

Elítélték a kémfőnököt is

A bíróság enyhítette a Legija parancsnokolta hírhedt belügyi kommandó, a boszniai hadszínteret is megjárt vörössapkások több tagjának büntetését. Így az első fokon szintén negyven évre ítélt Nenad Bujosevic büntetését 35 évre, az első fokon szintén 40 évre ítélt Dusan Maricic büntetését 30 évre mérsékelte.

Súlyosbította viszont a szintén vörössapkás, első fokon 15 évre ítélt Leonid Milivojevic büntetését, aki a jogerős ítélet szerint 30 évig ülhet. A bíróság helybenhagyta a gyilkosság és a merénylet előkészítésében segédkező Nemzetbiztonsági Szolgálat akkori helyettes vezetője, Radomir Markovic 15 éves börtönbüntetését.

Draskovic megúszta

Legija a bíróság szerint Milosevic utasítására vállalta a nacionalista ellenzéki vezető, Vuk Draskovic és Milosevic egykori mentora és barátja, a 2000-es választásokon már ellene induló Ivan Stambolic meggyilkolását. A kommandósvezér 20 000 márkáért vállalta a merényleteket.

Stambolicot elrabolták és meggyilkolták, a politikus holttestét három évig nem találták a hatóságok, így nem is sejtették, hogy az egykori szerb elnök meghalt.

Vuk Draskovic szerencsésebb volt. 2000. június 15-én ugyan nyolc lövést adtak le rá montenegrói nyaralójában, a csodával határos módon túlélte a merényletet.

Másfél évig nem találták

Legija neve egyébként Milosevic bukásakor lett ismert, akkor kivételesen pozitív szerepet játszott. A vörössapkások az utasítására tagadták meg a beavatkozást a rezsim széthullásához vezető tüntetéseken. Utána sztrájkkal zsarolta a sötét múltú kommandósalakulatot felszámolni akaró Zoran Djindjicet, akit végül a hatóságok szerint 2002. márciusában - a zimonyi klán felkérésére, de a saját sérelmeitől is vezéreltetve - ő szervezte meg a szerb kormányfő elleni merényletet.

Legiját a milosevicsi struktúrákat és kádereket öröklő hatóságok másfél évig nem találták - a Belgrádban "bujkáló" Ratko Mladic felkutatása sem szokott sikerülni -, mígnem a kommandós két éve, másfél év bujkálás után egyszerűen odasétált a háza előtt posztoló rendőrhöz és feladta magát.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön