Klaudia
-4 °C
2 °C

Negyven évre leültették Vuk Draskovics merénylőit

2005.07.18. 13:21
A hírhedt Legiját és három vörössapkás társát ítélte el hétfőn a belgrádi különbíróság. A 2000 nyarán elkövetett merényletek közül a Vuk Draskovics elleni végül csak gyilkossági kísérletnek bizonyult, Ivan Sztambolics volt szerbiai elnököt azonban sikerült elrabolni és megölni.

A legsúlyosabb büntetést, negyven évi szabadságvesztést rótt ki hétfőn a belgrádi különbíróság Milorad Lukovics Legija egykori titkosszolgálati ezredesre és három beosztottjára. Ők voltak a Vuk Draskovics szerbia-montenegrói külügyminiszter és Ivan Sztambolics néhai szerb elnök elleni merényletek fő tettesei.

Legiját és az általa vezetett, vörössapkás osztagként ismert állambiztonsági kommandó három tagját gyilkosság, gyilkossági kísérlet és bűnszövetkezés vádjával ítélték el. A tetteseknek nyújtott háttértámogatás miatt tizenöt évet kapott Radomir Markovics, a kémszolgálat egykori teljhatalmú főnöke és további három vörössapkás. A bűntény leplezése miatt négy évre kell börtönbe vonulnia Milorad Bracanovicsnak, a szakszolgálat egykori helyettes vezetőjének.

Három évig nem tudták, hogy megölték

Vuk Draskovicsra 2000. június 15-én lőttek rá nyolcszor montenegrói nyaralójában, de a politikus csodával határos módon túlélte a merényletet. Sztambolicsot két hónappal később, augusztus 25-én egy belgrádi parkban elrabolták, és csak három évre rá derült ki, hogy még aznap meggyilkolták. Egy bűnbánó vörössapkás ráadásul elvezette a rendőrséget egy Újvidék melletti erdőségben arra a helyre, ahol meszesgödörbe süllyesztették Sztambolics testét.

Mindkét politikus szerepelt a rendszerváltást jelentő 2000. szeptemberi elnökválasztás jelöltjei között - Szlobodan Milosevics akkori jugoszláv államfő feltehetően ezért rendelte meg Legijától a bérgyilkosságot.

A vádirat szerint mindkét bűntényre Milosevics adott utasítást Legijának. A vörössapkások fejenként tíz-, illetve húszezer német márkáért tettek eleget parancsnokuk kérésének. Milosevics és Nebojsa Pavkovics, a hadsereg egykori vezérkari főnöke jelenleg a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönének foglya, ezért a bíróság külön fog ítélkezni felettük.

A per másfél éve folyt a különbíróságon. Az ítélet meghozatalakor bizonyára perdöntő volt Markovics kémfőnök beismerő vallomása, amelyet áprilisban a perben felhasználható dokumentumok közé iktatott a legfelsőbb bíróság. Ez a második olyan ítélet, amelyet a kegyetlen milosevicsi államgépezet emberei ellen hozott az ítélőszék.