Bernadett
0 °C
4 °C

Heroinnal bosszulták meg Jugoszlávia bombázását?

2004.06.15. 16:31
A Djindjics-gyilkosság idején gyerekeire vigyázott Milorad Lukovics. A merénylet értelmi szerzőjének tartott retteget vörössapkás parancsnok tagadja a gyilkosságot, elismerte azonban, hogy "hazafias okokból" hatszáz kiló heroint csempészett Nyugatra. A megbízást állítása szerint Djindjics bizalmasaitól kapta.
Hazafias indíttatásból, Djindjics meggyilkolt miniszterelnök bizalmasainak utasítására hatszáz kiló heroint csempészet Nyugat-Európába, megbosszulandó Jugoszlávia NATO-bombázását - jelentette ki a belgrádi rendőrségen a kormányfő elleni merénylet kitervelésével vádolt Milorad Lukovics Legija. A hírhedt vörössapkás kommandó, a belügyminisztérium a boszniai háborúban és Koszovóban edződött szabadcsapatának egykori parancsnoka tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

Beteg gyerekeire vigyázott

"Betegek voltak a gyerekeim, s én otthon vigyáztam rájuk" - emlékezett vissza a gyilkosság napjára. Djindjics megöléséről felesége értesítette. Mint mondta, "felkavarta és sokkolta" a hír, de mivel a belügyminisztérium őt hozta összefüggésbe a merénylettel és a tévékben a képét is közölték, elmenekült otthonából.

Pár napos bujkálás után azonban gyalog visszatért és a következő tizennégy hónapban, elfogásáig el sem hagyta lakását. A rendőrség eközben az Interpol segítségével az egész világon kereste.

Felső utasításra csempészett?

A gyilkosság tagadásánál érdekesebb volt vallomása azon része, melyben heroincsempészettel vádolta meg Csedomir Jovanovics volt miniszterelnök-helyettest, Goran Veszicset, Djindjics Demokrata Pártjának volt alelnökét, Vladimir Popovicsot, a tájékoztatási hivatal egykori vezetőjét és Zoran Janjusevicset, a néhai miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadóját. Janusevics ellen amúgy pénzmosás miatt indítottak bűnvádi eljárást a magyar rendőrség által megküldött dokumentumok alapján.

Legija szerint a több mint fél tonna heroin csempészésében a gyilkossággal szintén gyanúsított zimonyi klán segítette. A kormányilletékesek mind cáfolták Legija állításait, de az RTS belgrádi állami televízió úgy tudja, hogy az ügyészség azonnal vizsgálódni kezdett az ügyben.

Heroin a titkosszolgálat széfjében

A Legija által emlegetett hatalmas mennyiségű kábítószert fél évvel a rendszerváltás után, 2001. március 9-án találták meg a Komercijalna Banka nevű pénzintézetben. A titkosszolgálat trezorjában fél tonna, míg a rendőrség széfjében 69,4 kilogramm heroin volt, terjesztésre előkészített műanyag tasakokban. A hatvanmillió német márkára becsült drogot még aznap újságírók szeme láttára elégették az obrenováci hőerőműben.