Auguszta
-3 °C
2 °C

Szívinfarktus fenyegeti Milosevicset

2005.04.21. 13:57
Szerb napilapok szerint az infarktus szélén áll Slobodan Milosevic, a háborús bűncselekményekkel, egyebek mellett népirtással vádolt volt jugoszláv és szerb elnök.

Slobodan Milosevics rossz állapota miatt tizenötödször szakították meg perét, a Hágai Nemzetközi Bíróságon.

A volt elnök egészségi állapotáról a belgrádi Kurir, illetve a podgoricia Republika című napilap csütörtöki száma hozott nyilvánosságra információkat. Az újságok idéznek a scheveningeni börtön orvosának jelentéséből, amelyet hétfőn kapott meg Patrick Robinson bírósági elnök. "Pénteken megállapítottam, hogy nőtt a vádlott vérnyomása. Hétfőn már veszélyes mértékben felszökkent. Fennáll nála az infarktus veszélye" - áll a jelentésben, amely miatt azonnal megszakították a pert.

Slobodan Milosevics A Kurir szerint Milosevic vérnyomása 215/130-ra emelkedett. A lap megszólaltatja a vádlott egykori kezelőorvosát a belgrádi katonaorvosi akadémiáról, aki szerint ha valóban ilyen magas Milosevic vérnyomása, akkor azonnal kórházba kell szállítani, ellenkező esetben "néhány napon belül meghalhat".

A podgoricai lap szerint Florence Hartmann, a hágai főügyész szóvivője nem kívánt nyilatkozni a vádlott egészségi állapotáról, mondván, ez nem az ő dolga.

Az ENSZ égisze alatt működő hágai törvényszék a horvátországi, boszniai és koszovói háború idején elkövetett több mint 60 rendbeli háborús és emberiességi bűncselekmény elkövetésével vádolja a 63 éves politikust, a legsúlyosabb vádpont boszniai népirtásra vonatkozik. Milosevic pere 2002. február 12-én kezdődött, s azóta a vádlott egészségi állapota miatt tizenötször szakították meg a bírósági eljárást.