Szabolcs
20 °C
35 °C

Kiengedték a homoszexualitással vádolt ellenzéki vezért

2008.07.17. 07:29
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Anwar Ibrahimot, a malajziai ellenzék vezérét csütörtökön - közölte ügyvédje. A volt miniszterelnök-helyettest szerdán röviddel azelõtt vették õrizetbe, hogy kihallgatáson kellett volna megjelennie a hatóságoknál, miután egyik férfi munkatársa azzal vádolta meg, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. A muzulmán többségû Malajziában bûncselekménynek minõsül az azonos nemûek testi kapcsolata.

Anwar Ibrahimot nem elõször keverik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofõrjével. Az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségébõl, kizárták a kormánypártból. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést.

A politikai életbe látványosan visszatért Anwar Ibrahim hárompárti koalíciója az idén márciusi parlamenti választásokon 82 mandátumot nyert a 222 tagú parlamentben, amivel az ellenzék vezetõ erejévé vált. Az addig kormányzó Nemzeti Front (Barisan Nasional -BN) 137 helyet szerzett, ami azt jelenti, hogy több mint 90 százalékos többsége 62 százalékosra apadt.

Anwar Ibrahim tagadta az ellene felhozott vádat, és közölte, hogy csakúgy mint 1998-ban, most is politikai motiváció húzódik mögötte. "Nincs semmiféle alapja ezeknek a minden elemében összeeszkábált és rosszindulatú támadásoknak. Pontról pontra cáfolni fogom (a vádakat) - mondta a politikus, aki szerint politikai visszatérését akarják megakadályozni ellenségei.