Gerzson
-3 °C
2 °C

Enyhítettek a reptéri szigoron Nagy-Britanniában

2006.08.14. 14:24
Folyadékot és elektronikai eszközöket továbbra sem, de kézipoggyászt már felengednek a Nagy-Britanniából induló repülőkre. Az enyhítés híre még nem jutott el mindenhova, hivatalos tájékoztatás híján még a Malév is kivár.

Kritikusról súlyosra mérsékelték a terrorriasztás szintjét Nagy-Britanniában, jelentette a BBC. A riasztási szint mérséklésével párhuzamosan megkezdték a szigor reptéri intézkedések visszavonását is. A BBC beszámolója szerint a Londonból utazók ezentúl újra vihetnek magukkal kézipoggyászt, de például továbbra sem vihetnek fel semmilyen mobil elektronikai eszközt vagy folyadékot, leszámítva a bébitápszert, amit azonban még mindig meg kell kostólnia a gyermek kísérőjének a felszállás előtt.

Az új szabályok szerint az utasok maximum 45 centi hosszú, 35 centi széles és 16 centi mély kézipoggyászt vihetnek magukkal a fedélzetre. A hatóságok szerint az átállás lassan haladhat, mert folyamatosan kell értesíteni a légitársaságokat és a reptéri személyzetet a korlátozások feloldásáról.

Pont ezért a Malév továbbra sem engedi, hogy a Londonban átszálló utasai kézipoggyászt vigyenek fel a repülőkre. Mint Németh Krisztina, a légitársaság kommunikációs igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta, a Malévot a brit és az amerikai hatóságok utasították a szigorú ellenőrzésre, amit hivatalos visszavonásig fenn is tartanak.

A légitársaság egyelőre nem kapott utasítást a szabályok enyhítésére. Németh értesülései szerint ráadásul a három fő londoni reptéren, Heathrow-n, Gatwicken és Stansteden továbbra sem engednek fel kézipoggyászt a gépekre, azaz a Budapestről ide érkező tranzitutasokat kellemetlenség érhetné, ha Budapesten magukkal vihetnék kézipoggyászukat.