Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

New Yorkba repül a Malév-gép

2001.09.13. 14:25
Budapesti idő szerint este hat órakor indul New Yorkba a terrortámadás miatt a kanadai Gander repülőtéren ragadt Malév-gép. Onnan éjfélkor veszi Magyarország felé az irányt. A Torontóban veszteglő magyar repülőről azonban még mindig nem lehet tudni, mikor indul haza. Közben az ORFK enyhített a biztonsági intézkedéseken, de Ferihegyet még mindig fegyveresek őrzik.
New Yorba, majd Magyarországra repül az a gép, amely a kanadai Gander repülőtéren ragadt. Budapesti idő szerint este hat órakor száll fel nyolcvanöt utasával, majd New Yorkból éjfélkor indul el Európa felé. Danks Emese, a Malév szóvivőjének tájékoztatása szerint a Gander reptéren lévő utasokat katonai sátrakban és tornatermekben szállásolták el. Itt harmicnyolc gép és több ezer ember várakozik. A légitársaság illetékeseinek sikerült felvenni a kapcsolatot a személyzettel, valamint több utassal, akik elmondták, hogy jól vannak, és mindennel ellátják őket.

A kanadai légteret egyelőre csak részlegesen nyitották meg. Ez azt jelenti, hogy azokat a járatokat engedik felemelkedni, amelyeket kedden a terrortámadás miatt a legközelebbi repülőtérre irányítottak. A Malév torontói járata ugyan elérte a célját, de visszaindulni már nem tudott. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a gép mikor száll fel.

Maradnak a gépfegyveres őrök Ferihegyen

Afgán és palesztin menekülteket fogtak Magyarországon
Kálmánháza közelében kedd éjszaka a polgárőrök lettek figyelmesek a kertek alatt vonuló nagy létszámú csoportra. Mint kiderült, három palesztin, egy iraki, hét Sierra Leone-i és tizennyolc afgán menekült hazánkon keresztül akart Németországba eljutni. Egyikük elmondása szerint az embercsempészeknek fejenként kétezer dollárt fizettek, akik húsz napon keresztül embertelen körülmények között tartották őket egy tanyán.
A budapesti repülőtér területére továbbra is csak érvényes jeggyel lehet belépni. Szokás szerint minden csomagot átvilágítanak, de részletes ellenőrzést csak szúrópróbaszerűen tartanak. Az épületet gépfegyveres őrök biztosítják. A járatok már menetrend szerint indulnak, de a Malév még mindig kéri az utasokat, hogy a felszállás előtt három órával érjenek ki a repülőtérre.

Az izraeli légteret kedden kora este megnyitották, így elindíthattak két járatot Tel-Avivba. Ezenkívül menetrend szerint mennek a gépek Kairóba, Damaszkuszba és Beirutba is - folytatta Danks Emese. A New York-i és torontói járatot azonban törölték. További információt a 06-40-21-21-21-es telefonszámon lehet kérni.

A rendőrség enyhített a biztonsági intézkedéseken

Az Országos Rendőr-főkapitányság már nem tartotta indokoltnak a fokozott biztonsági intézkedéseket, ezért csökkentette a sajnálatos esemény kapcsán az utcákra és diplomáciai épületekhez kivezényelt rendőrök számát. Így megszüntették az amerikai érdekeltségű kereskedelmi cégek, üzemek külső rendőri őrzését is. Az ORFK azonban továbbra is részt vesz az amerikai nagykövetség, az amerikai rezidenciák, az amerikai iskola és az izraeli nagykövetség védelmében.

Az Index információi szerint az IBM székesfehérvári üzemében szigorítottak a biztonsági előírásokon. Eddig csak a kimenő dolgozók táskáit, autóit vizsgálták át alaposan, most már az sem kivétel, aki a gyár területére megy be.

A svájci és a német gépek sem repülnek
Svájc csütörtökön újraindítja az Egyesült Államok elleni terrortámadások miatt felfüggesztett légi járatait Izraelbe, de változatlanul nem indít repülőgépeket Líbiába és Libanonba.

A Swissair csütörtöki közleménye szerint "az amerikai légtér folytatódó zárlata miatt" továbbra is szünetel a légi forgalom az Egyesült Államok, Kanada és az alpesi ország között.

Az összes csütörtöki libanoni és líbiai járat törlését közelebbről nem részletezett biztonsági okokkal magyarázta a svájci légitársaság. A Swissair négy gépe vesztegel kedd óta Kanadában, közülük kettő visszafelé tart Svájcba, a másik kettő még vár a felszállási engedélyre. Az amerikai hatóságok legújabb rendelkezései nyomán a német légitársaság csütörtökön törölte hat Egyesült Államokba tartó járatát, amelynek indítását nem sokkal korábban hirdette meg.

A társaság szóvivője szerint a Lufthansa először szabad utat kapott a repülőgépek indítására, később azonban ellenkező értelmű "új információkat" közöltek az amerikai légiforgalmi hatóságok. A járatok közép-európai idő szerint 11 és 13 óra között szálltak volna fel. A szóvivő hozzátette: amennyiben a nap folyamán később mégis engedélyezik a repülések felújítását, akkor a Lufthansa "nagyon gyorsan" indítani tudja járatait Észak-Amerikába. Az AFP jelentése szerint a frankfurti repülőtéren több ezren várakoznak arra, hogy elutazhassanak az Egyesült Államokba.

Forrás: MTI