16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30. ÉLŐ
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Gyógyászati célra az USA-ban már kapható a marihuána

2000.07.20. 17:42
Személyi azonosító kártyát kapnak azok a betegek, akiknek orvosi célra engedélyezték a marihuána fogyasztását több amerikai városban. Az engedély értelmében krónikus fájdalmaktól szenvedő betegek gyógyszertárakban legálisan vásárolhatnak marihuánát a kártya felmutatása után.
Személyi azonosító kártyát kapnak azok a betegek, akiknek orvosi célra engedélyezték a marihuána fogyasztását több amerikai városban. Az engedély értelmében krónikus fájdalmaktól szenvedő betegek gyógyszertárakban legálisan vásárolhatnak marihuánát a kártya felmutatása után.

Huszonöt amerikai dollár és egy orvos jóváhagyása ellenében San Fanciscoban bárki hozzájuthat ahhoz az azonosító kártyához, melynek segítségével legálisan vásárolhat marihuánát. Az érintettek végre fellélegeztek, hiszen így nem kell mindenféle illegális kerülőutakon beszerezni a gyógyszert.

A marihuánát főleg fájdalomcsillapításra használják, a krónikus fájdalmak ellen, így például a rákos betegek kaphatnak a fűből. Eddig is léteztek már orvosi javaslatok, de a vásárlás legalizálása csak most történt meg. Ennek ellenére a marihuána birtoklása továbbra is törvénybe ütköző cselekedet marad.

A kártya két évig érvényes, az orvos és a beteg is felelősséget vállal kiváltásával. Az orvos feladata, hogy a kártya érvényességi ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérje és rögzítse a páciens egészségi állapotának alakulását. A kártyatulajdonosnak viszont kötelessége vállalnia a folyamatos ellenőrzéseket.

Hawaii-n fél legálisan már eddig is használták a cannabis származékokat. Az orvos javaslatára és segítségével ugyanis az ottani betegek otthon marihuánát termesztettek, ami illegális. De a múlt héten elfogadott törvényjavaslat értelmében a betegek legálisan használhatják a szert.

Hétfőn egy oaklandi bíróság módosított egy korábbi rendeletet, amely megtiltotta a marihuána árusítását. Az indoklás szerint a bíró "nem érti, hogy a valóban beteg emberek miért ne kaphatnák meg a szert, ha szükségük van rá."

Az angol módi

Míg a tengerentúlon éppen azon fáradozik az orvosok és betegek többsége, hogy a kormányzatok valamilyen szinten engedélyezzék a marihuána árusítását és használatát, addig a brit szigeteken más módozatokon törik a fejüket az egészségügy dolgozói.

Brit kutatók kísérleteik során kimutatták, hogy a marihuánában található anyagok a gerincagyra is hatnak. Ebből kiindulva szeretnének olyan gyógyszert előállítani, amelyik a hatóanyagokra épülve kizárólag a gerincagyra hat, így fejtve ki fájdalomcsökkentő hatását. A kutatók szerint így meg lehetne akadályozni, hogy a betegek "betépjenek", mikor marihuánát használnak.

Korábban a morfin használata is hasonlóan terjedt el, miután a tudósok kiderítették, milyen receptorok érzékelik az ópiát-származékokat a gerincagyban. A mostani kísérletek folyamán szeretnének hasonló fájdalomcsillapítót kifejleszteni, amelyek a gerincagyban található receptorokat ingerlik, illetve ha ez nem sikerül, akkor kifejleszteni egy eljárást, melynek során a cannabis származékokat közvetlenül a gerincagyba juttatnák.

A tudósok szerint nagy szükség lenne egy új fájdalomcsillapítóra, mivel bizonyos esetekben az idegrendszer maga sérül, és ennek következtében az ópiátokra reagáló receptorok eltűnhetnek a gerincagyból. A marihuánából kifejlesztett fájdalomcsillapító sokkal hatékonyabb lehetne, mint a morfin.  • Tippek
  • Hírek