Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Markó Béla is tiszta

2006.10.12. 15:31
Tiszta múltúnak találta Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, romániai miniszterelnök-helyettest a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) - jelentették csütörtökön román hírforrások.

A Mediafax és a Rompres hírügynökség egyaránt az átvilágító bizottság meg nem nevezett forrásaira hivatkozva közli, hogy a testület sem Markó Bélát, sem Radu Berceanu román közlekedési minisztert nem találta vétkesnek múltja miatt.

Markó régóta tagadta a vádakat


Markó Béla
A vezető romániai magyar politikust augusztusban hozta gyanúba a román média azt sejtetve, hogy jelentéseket írt a kommunista hatalmat kiszolgáló hírhedt Securitaténak. Markó azonban kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy őt megfigyelte és zaklatta az 1989 előtti romániai politikai rendőrség, ezért az áldozatokat nem szabad összemosni a hóhérokkal.

Markó egyébként szeptember elején egy sajtótájékoztatón mutatta be a megfigyeléséről készült, több kötetet kitevő vaskos iratcsomót.

Augusztusban több romániai magyar politikussal kapcsolatban is felmerült a besúgás gyanúja, de azóta Frunda György és Verestóy Attila RMDSZ-szenátor, illetve Toró Tibor képviselő ártatlanságát is megállapította a CNSAS.

Frunda javaslatai a szenátus előtt

A nineoclock.ro nevű, angol nyelvű romániai internetes újság viszont érdekes döntésekről számol be a bukaresti szenátusból. A szenátus jogi bizottságában ugyanis éppen most fogadtak el egy módosító javaslatcsomagot, amelyet Frunda György terjesztett elő, és amely az ügynöktörvényen változtatna.

Frunda javaslatai azt célozzák, hogy ezentúl szűnjön meg a "politikai rendőrködés", mint egyfajta ügynöki tevékenység (ezzel számos politikust vádoltak meg korábban).

Iliescu ellen az RMDSZ-es szentáro?

Az RMDSZ-es Frunda javasolta azt is, hogy a Román Kommunista Párt egykori funkcionáriusai is az átvilágítási törvény hatálya alá kerüljenek. Ezt elsősorban a PSD nevű párt ellenezte, a román szocdemek legismertebb vezetője ugyanis Ion Iliescu, korábbi államelnök, aki a román kommunista pártvezetés tagja volt. Sokan Frunda előterjesztését egyenesen Iliescu-ellenes módosítóindítványnak értelmezték - legalábbis a nineoclock.ro szerint.

További módosítás lenne az ügynöktörvényben az is, hogy ezentúl csak a "szándékosan, tudatosan" ügynökösködőket bélyegeznék meg, ez alighanem azt jelentené, hogy csak a Securitatéval önként együttműködők kerülnének az átvilágítási törvény hatálya alá.