Zsófia
17 °C
21 °C

Jó eséllyel lesz Tőkés–Markó-találkozó

2008.06.23. 14:54
Tőkés László független EP-képvisedlő vasárnap kezdeményezett párbeszédet, Markó Béla RMDSAZ-elnökkel. Markó nyitott a találkozóra és már időpontot is javasolt az egykori püspöknek.

A helyhatósági választásokon nem az RMDSZ, hanem hatalmi pozíciói bizonyultak erősnek, a másik oldalról nézve pedig nem a Magyar Polgári Párt (MPP), hanem az erdélyi magyar demokrácia bizonyult gyengének" - írta Markó Bélához intézett vasárnapi levelében Tőkés László, aki személyes találkozót javasolt a szövetségi elnöknek. Hasonló megbeszélést kezdeményez az MPP vezetőivel is.

A független EP-képviselő szerint a szövetség helytelen következtetéseket vont le a helyhatósági választások eredményeiből. "Kísérteties, hogy az őszi EP-választások esetében hasonló tévedésbe estek. Kérem, vizsgálják felül hatalmi optikájukból eredő helyzetmegítélésüket" - írja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Az erdélyi magyarság érdekében kéri, hogy az RMDSZ ne folytassa "egypárti, kirekesztő" politikáját, másfelől hagyjon fel a választásokat követő pártbéli tisztogatásokkal.

"Végképp elérkezett az ideje az erdélyi magyar összefogásnak és együttműködésnek. Hogyha ezt elszalasztjuk, erdélyi magyarságunk nem fog megbocsájtani nekünk" - olvasható a levélben.

Markó Béla hétfői válaszlevelében azt írta: maga is hasznosnak tartja a találkozót, de hangsúlyozza: valószínűleg más-más véleményük van arról, hogy éppen milyen helyzet "alakult ki" a helyhatósági választás után.

"Én például a számadatokból egyértelműen azt látom, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége továbbra is az RMDSZ-t támogatja, és bízik ebben a szervezetben, míg Ön enyhén szólva keresetlen szavakkal illetett minket az elmúlt napokban többször is, különböző állásfoglalásaiban" - írja Markó, leszögezve, hogy ennek ellenére az együttműködést, az egységet véli az egyetlen járható útnak a romániai magyarság számára a jövőben is.

"Az őszi európai parlamenti választások óta nem csökkent, hanem jelentősen nőtt az RMDSZ támogatottsága, de ez azt jelenti, hogy a felelősségünk is ezzel arányosan növekedett" - áll Markó levelében. Hozzáteszi: Tőkés Lászlót az RMDSZ-en kívüli, elsősorban a Magyar Polgári Párt (MPP) keretében működő politikai csoportosulások mérvadó képviselőjének tekinti, és tárgyalni is többek közt ebben a minőségében kíván vele.

Markó Béla azt javasolja, hogy július 3-án, csütörtökön vagy július 5-én, szombaton Marosvásárhelyen a Bernády-házban kerítsenek sort megbeszélésükre.