József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lefokozás iszapbirkózásért

2005.02.07. 16:51
Fülledt hangulatú bulival búcsúztatták Irak legnagyobb fogolytáborának amerikai őreit tavaly októberben a váltásukra érkezett zászlóalj tagjai. Az iszapbirkózós, berúgós, mellmutogatós buli képei pechjükre a sajtóhoz is eljutottak.

Illetlen magamutogatás miatt fokozták le az amerikai Nemzeti Gárda 105-ös katonai rendőri zászlóaljának egy tizedesét. A tizenkilenc éves Deanna Allen tavaly október 30-án, az iraki Camp Bucca gyűjtőtáborban vétett a hadsereg illeme ellen, amikor egy, a szokottnál vadabbra sikerült parti alatt kivillantotta kebleit, jelentette a New York Daily News.

A bulvárlap vasárnapi számában közölt fotókat a legnagyobb iraki gyűjtőtáborban tavaly október 30-án lezajlott partiról. Az AP értesülései szerint a táborban a szolgálatot éppen befejező 160-as katonai rendőri zászlóalj és a felváltásukra érkezett 105-ös zászlóalj tagjai tartottak búcsúbulit. A mulatozás közben "néhány személy iszapbirkózóring felállítását kezdeményezte", nyilatkozta az AP-nek Barry Johnson ezredes, a Camp Bucca fogolytábor szóvivője. "Nők is voltak az érintettek között, különösen a 105-ösök egyik katonanője", ismerte el a hírügynökségnek.

A Daily News értesülései szerint az említett katonanő Deanna Allen volt, aki egy fotó kedvéért felfedte mellét. A képen egy katonatársa pimaszul bámulja a fedetlen kebleket, egy másik pedig felvételeket készít róluk. A Daily News értesülései szerint Allen - egyedüliként a résztvevők közül - szigorú büntetést kapott, tettéért lefokozták.

A hadsereg hivatalosan nem hozott nyilvánosságra neveket, annyit azonban elismert, hogy a 105-ösök egyik tizedesét lefokozták, néhány más katonát pedig oktató beszélgetésekre köteleztek.

Allen anyja a Daily Newsnak elismerte, hogy lányát fokozták le. Szerinte Allent egyedüli bűnbakként kezelik, pedig "csak egy pillanatra ment el az esze a nagy izgalomban". Allen nagyanyja úgy tudja, hogy a lányát felheccelték. "Rossz pillanat volt. Keményfejű lány, néha kicsit irracionális", mondta a Daily Newsnak.

A bulvárlapnak több érintett is nyilatkozott az esetről, beszámolójuk szerint az alkoholmámoros mulatozás közben tényleg a férfiak cukkolták fel az zászlóaljnál szolgáló nőket. A katonanők többsége azonban nem engedett a kísértésnek - bár az is igaz, hogy a mellét mutogató Allen mellett a Daily News birtokába kerültek a tangájukat és a feneküket mutogató katonanők képei is.

Az ügyben az AP értesülései szerint Camp Buccában folytatták le a vizsgálatot, mely így nem terjedt ki az októberi buli után hazautazó 160-as zászlóalj tagjaira. A hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy a Camp Bucca-i parancsnokság rendelkezése alól kivont zászlóalj tagjai ellen folyt-e eljárás.