Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Reptéri biztonság az olasz metrókon

2004.05.05. 16:22
A vasúti közlekedésben és a metrókon is a repterekéhez hasonló biztonsági intézkedéseket vezetnek be Olaszországban. A madridi terrortámadások után felgyorsult terv keretében detektoros kapukat szerelnének fel az állomásokon, a szerelvényeken veszélyes vegyi anyagok felderítésére is alkalmas eszközökkel felszerelt rendőrök járőröznek majd.
A repülőtérihez hasonló szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be az év végéig az olasz vasutakon és a metróhálózatban Rómában, Nápolyban, Milánóban és Torinóban. A terrorveszély erősödésére válaszul még januárban határozták el az olasz hatóságok a vasúti közlekedés biztonságosabbá tételét.

Átlátszó kocsikkal a biztonságért

A terv megvalósítása a március 11. madridi merényletek után gyorsult fel - írja a Corriere della Sera. Az új program keretében először a pályaudvarokon és a metróállomásokon lévő szeméttárolókat teszik "átláthatóvá", hogy ne lehessen robbanószerkezetet elrejteni bennük. Kamerákkal hálózzák be a teljes vasúthálózatot, így az alagutak és viaduktok állandó, 24 órás megfigyelés alatt lesznek.

Hasonló lesz a helyzet a vasúti kocsikban is, ahol állandó videofelügyelet működik majd, lehetővé téve a gyanúsan viselkedők kiszűrését és azonosítását. Az állomásokon, pályaudvarokon fémdetektorokat szerelnek fel, illetőleg olyan berendezéseket, amelyek elősegítik a mérgező anyagok felderítését.

Detektoros rendőrök

Az utazók csomagjaik átvilágításával számolhatnak majd, emellett a szerelvényeket kísérő vasúti rendőrség - létszáma jelenleg 7500 fő - tagjait is felszerelik fémdetektorokkal, valamint a veszélyes vegyi anyagok felderítését segítő eszközökkel az esetleges terrortámadások megelőzésére.

A négy olasz város metróhálózatát hasonló óvintézkedésekkel igyekeznek védeni. Itt az alagutakban futó szerelvények állandó megfigyelés alatt lesznek, a vagonokat civil ruhás járőrök ellenőrzik folyamatosan, míg az állomásokat "megtisztítják" minden felesleges tárgytól. A metrókijáratok közelében megtiltják a parkolást.