Salamon
-1 °C
13 °C

Papok zaklatták a meleg republikánust

2006.10.04. 14:32
Mark Foley volt republikánus képviselő coming outolt, bevallotta, hogy kamaszkorában egy pap szexuálisan zaklatta. Azt is elismerte, hogy homoszexuális. A fiatalkorúaknak küldött üzeneteket állítása szerint berúgva írta, azt azonban tagadta, hogy pedofil. Jelenleg alkoholelvonón van.


Mark Foley
A szeptember utolsó napjaiban kirobbant washingtoni szexbotrány tovább bonyolódik, az időközben lemondott republikánus képviselő, Mark Foley szerdán bevallotta, hogy kamaszkorában egy pap szexuálisan zaklatta, írja az AP. A bejelentést Foley ügyvédjén keresztül hozta nyilvánosságra, azt azonban nem árulták el, ki volt a pap. Az ügyvéd, David Roth elmondta, hogy Foley 13 és 15 éves kora között lett szexuális zaklatás áldozata, továbbá közismert az is, hogy a volt képviselő vallása római katolikus.

„Mark nem a fiatalon elszenvedett traumával magyarázza a teljesen helytelen emailek és üzenetek küldését” – mondta Roth floridai sajtótájékoztatóján. Továbbra sem fog kifogásokat felhozni a viselkedésére, tette hozzá. Az ügyvéd elmondása szerint Foley jelenleg egy rehabilitációs intézetben van, ahol alkoholizmusa miatt kezelik. Az ellene felhozott vádak közül tagadja, hogy szexuális kapcsolatot létesített fiatalkorúakkal, és azt állítja, alkoholos befolyás alatt volt, mikor az üzeneteket küldte. Az 52 éves Foley ügyében a floridai ügyészség indított vizsgálatot.

Foley meleg, de nem pedofil

Arra a kérdésre, hogy Foley miért nem lépett korábban a nyilvánosság elé, Roth sajnálkozását fejezte ki. „Mint ahogy az megfigyelhető a legtöbb zaklatáson átesett embernél, Mark is 40 évig magában tartotta szégyenét” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy azok a feltételezések teljesen alaptalanok, hogy Foley pedofil.

Roth először ismerte el a nyilvánosság előtt, hogy ügyfele homoszexuális, amit magyarázata szerint eddig azért nem ismert el, mert nem akarta hátráltatni „felgyógyulását”. „Mark Foley szeretné, ha tudnák, homoszexuális” – jelentette be.

Az ügy azért is kellemetlen a republikánusoknak, mert a novemberi választásokon a demokraták 15 republikánus mandátumának megszerzésével visszahódíthatnák maguknak a Fehér Házat. Foley, aki a botrány kirobbanásáig a zaklatásnak kitett gyermekek védelmével foglalkozó bizottságban tevékenykedett, biztos befutónak számított.

George W. Bush keddi kaliforniai beszédében kijelentette, hogy undorítónak tartja Foley tettét. A képviselőház etikai bizottsága csütörtöki ülésén kezdi tárgyalni Foley ügyét.