Mégse házasodhatnak a melegek Kaliforniában

2008.11.05. 23:08
Az elnökválasztással párhuzamosan tartottak népszavazást Kaliforniában a melegházasságról, és mivel a választók 52 százaléka ellenezte, így ismét nem lesz lehetőségük a meleg pároknak, hogy házasságot kössenek. Kalifornia legfőbb ügyésze azt mondta, hogy az eddig megkötött 18 ezer házasság érvényben marad. Több szabadságjogi kérdésről is tartottak népszavazásokat.

Megszűnik az egyneműek házasságát engedélyező törvény Kaliforniában, döntöttek a választók az elnökválasztással párhuzamosan tartott keddi népszavazáson. A választók 52 százaléka ellenezte, 48 százaléka támogatta, hogy továbbra is érvényben legyen a júniusban bevezetett törvény, ami nem egy nő és egy férfi kapcsolataként definiálja a házasságkötést.

Egy darabig még érhetik meglepetések azt a 18 ezer meleg párt, akik az utóbbi hónapokban kötöttek házasságot Kaliforniában. Jerry Brown legfőbb ügyész azt mondta, hogy továbbra is érvényesek a már megkötött házasságok, ugyanakkor jogi viták sorozatára számít, írja az AP.

Arizonában, Floridában és Arkansasben a szavazók arról is döntöttek, hogy azok a párok, akik nem házasok, nem adoptálhatnak gyereket, illetve nem lehetnek gondviselők. A támogatók a kampány közben nem is titkolták a szabályozás célját, ki akarták zárni ebből a körből a meleg párokat.

Az USA legnépesebb államában összesen 74 millió dollárt költöttek a melegházasságról szóló kampányra, ami így az ország történetében a legdrágább szociális témában indított kampány lett. A melegjogi mozgalmak sokéves munkája fulladt végül kudarcba, kiderült továbbá, hogy az emberek még mindig fontosnak tartják a házasság intézményét.

A feketék ellenezték a melegek házasságát

Az AP exit pollja szerint a fekete szavazók, akik egyébként Obamát támogatták, ellenezték a melegek házasságkötését, a fehérek támogatták, a spanyolajkúak és az ázsiaiak megosztottak voltak.

Massachusetts után Kalifornia volt a második szövetségi állam, ahol engedélyezték, és nem kizárólag az ott lakók részére, hogy meleg párok is házasodjanak. Az alkotmánybíróság májusban nyilvánította diszkriminatívnak, így alkotmányellenesnek a Kaliforniában korábban érvényben lévő szabályozást, mely szerint házasság csak férfi és nő között jöhet létre.

A melegházasságok ellenzői népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a bírósághoz, melyben azt javasolták, írjanak ki népszavazást arról, hogy kiegészítsék-e az állam alkotmányát azzal a rendelkezéssel, hogy "házasságot csak egy férfi és egy nő köthet". Az azonos nemű párok házasságának támogatói megtámadták a kérvényt, a kaliforniai legfelsőbb bíróság azonban elutasította az indítványt.

Egy júniusi felmérés adatai szerint a kaliforniai válaszadók 52 százaléka támogatta a melegházasságot, a megkérdezettek 41 százaléka elutasította.

Rábólintottak az önrendelkezésre

Szintén az elnökválasztással párhuzamosan tartottak népszavazást Washington államban az asszisztált öngyilkosságok engedélyezéséről, amit a választók megszavaztak. Ezzel Oregon után Washington lett a második állam, ahol a gyógyíthatatlan betegek számára már létező lehetőség segítség igénybevételével öngyilkosságot elkövetni. Oregonban 1997 óta engedélyezik az öngyilkosságnak ezt a speciális esetét, azóta 340 ember vesztette így életét, legtöbbjük rákban szenvedett.

Dekriminalizálták a marihuánát

A marihuána használatának szabályozásában is történtek változások, Massachusettsben mostantól nem tekintik bűncselekménynek csekély mennyiség birtoklását, Michigan pedig belépett 13-ként azoknak az államoknak a körébe, ahol engedélyezett a marihuána orvosi célú használata.  • Hírek
  • Árfolyam