85 millió dollárra perli Michael Moore-t a kihasznált veterán

2006.06.02. 11:33
Lebuktatták Michael Moore egyik hazugságát. A magát dokumentumfilmesként menedzselő filmrendező Farenheit 9/11 című filmjében magárahagyott áldozatként mutat be egy karjait vesztő iraki veteránt, aki eredetileg éppen a veteránok sorsáért aggódó kormányzatot dicsőítette. A propagandacélokra kihasznált veterán most 85 millió dolláros kártérítést követel a sajátos valóságértelmezéséről ismert rendezőtől.

Gigantikus kártérítést követel Michael Moore-tól és a Farenheit 9/11 című filmét jegyző filmes cégektől Peter Damon őrmester, jelentette a Reuters. A 33 éves katona, aki Irakban mindkét karját elvesztetet egy balesetben, a film egyik jelenetében mint elégedetlen, magára hagyott áldozat jelenik meg.

A helikopterszerelés közben mindkét karját elvesztő Damonról az NBC számára forgatott, a háborús sérültek utókezeléséről készített filmből vágott ki és helyezett új kontextusba jeleneteket a magát dokumentumfilmesnek nevező, de propagandacéljait csusztatásokkal erősítő Moore.

Sajátos értelmezés

A Farenheit 9/11-ben Damonról egy rövid bevágás látható, amint a fájdalmáról beszél. Ezt egy demokrata képviselővel, Jim McDermottal készített interjú követi, melyben Bush politikai ellenfele azzal vádolja az elnököt, hogy a veteránokat elhanyagolják.

Ez a fajta, az elhangzott mondatokat valós kontextusukból kiragadó, tartalmukat hamis értelmezésekkel felruházó technika Moore egyik védjegye, első sikerfilmje, a valósággal szintén sajátos viszonyban álló Kóla, puska, sültkrumpli című alkotásban például Charlton Hestont hozta kellemetlen helyzetbe csusztatásaival.

"Engem senki sem hanyagolt el, anyagilag és lelkileg is támogatott az elnök, az Egyesült Államok, a családom és a barátaim" - írta Damon keresetében. Állítása szerint Moore megkérdezése és beleegyezése nélkül használta fel a róla készült felvételeket, ráadásul olyan színben tüntette fel, mintha szembeszegülne "a főparancsnokkal".

Ellenséges propaganda

"Ez már majdnem olyan, mintha az ellenség használt volna fel saját porapgandacéljaira. Nem azért vesztettem el a karjaimat odaát, hogy aztán itthon ezt a főparancsnok - háborúban ez az elnök - ellen használják fel" - háborgott a Reutersnek nyilatkozó Damon.

Damon a CBS-nek nyilatkozva elmondta, hogy a filmben használt felvétel eredetileg egy olyan dokumentumfilmhez készült, ami pont pozitívan számolt be a veteránok utógondozásáról.

Damon 75 millió dollár anyagi és erkölcsi kár megtérítését követeli, neje 10 millió dollárt kér a Moore okozta lelki szenvedés enyhítésére. Moore áldokumentumfilmje Cannes-ban Arany Pálmát nyert és összesen 250 millió dolláros bevételt hozott.  • Hírek
  • Személyi kölcsön