Klaudia
-4 °C
2 °C

Bűnösnek vallotta magát egy srebrenicai mészáros

2006.02.21. 16:19
Immár hivatalosan is bizonyított, hogy szerb belügyi alakulatok is részt vettek a srebrenicai mészárlásban. A Skorpió kommandó egyik tagja kedden beismerő vallomást tett, bár a felelősséget parancsnokaira próbálta hárítani.

Beismerte hat srebrenicai muzulmán kivégzését a szerb belügyminisztérium Skorpió kommandójának egyik tagja. Pero Petrašević a belgrádi különbíróságon folyó per másdorendjű vádlottjaként tett beismerő vallomásában elmondta, hogy parancsnoka utasítására vett részt a mészárlásban. "Isten előtt bizonyosan bűnös vagyok, de hogy bűnös vagyok-e azért, hogy végrehajtottam a parancsot, azt maguk döntik el" - védekezett a nácik nürnbergi taktikájával a vádlott.

Videófelvétel volt a bizonyíték

Petrašević a két hónapja kezdődött perben eddig hallgatással védekezett, de december végén az eljáráson már felolvasták a vizsgálóbíró előtt tett vallomását. Ebben arról is beszélt, hogy Slobodan Medić osztagparancsnok nem volt jelen a mészárláskor, de személyesen neki adott utasítást arra, hogy végezzék ki a "muzulmán harcosokat". Medić tagadja a vádat.

A Skorpió kommandó részvételét a srebrenicai mészárlásban egy tavaly ősszel bemutatott videófelvétel bizonyította. A felvétel egyben azt is igazolta, hogy Jugoszlávia igenis tevékeny szerepet játszott a boszniai harcokban. A felvételek komoly hatással voltak a boszniai háború vérengzéseit eddig relativizáló, kétségbe vonó szerb közvéleményre is, akik közül sokan a film bemutatásakor szembesültek azzal, hogy jugoszláv katonák, rendőrök is részt vettek a harcokban.