Piroska
-2 °C
5 °C

Szabadon élnek a népirtó bűnösök

2004.11.24. 10:24
Nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek Szerbia kormánya, mivel megtagadta a területén szabadon élő háborús bűnösök letartóztatását, jelentette ki Carla del Ponte. A hágai főügyész botránynak tartja, hogy a srebrenicai vérengzés bűnöseit még nem állították bíróság elé. A Nemzetközi Törvényszék három évet kapott a perek lefolytatására.
Legalább tizenkét boszniai háborús bűnös él szabadon Szerbiában, mert a hatóságok megtagadták elfogásukat, jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze. Véleménye szerint a szerb hatalom szándékosan mulasztja el jogi kötelezettségeit, írja a BBC. Kostunica szerb kormányfő korábban jelezte, hogy nem kívánja letartóztatni a körözött bűnösöket.

Szégyen

Del Ponte szerint "botrány", hogy a népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics, illetve a srebrenicai mészárlást elrendelő Ratko Mladics még mindig szabadlábon van. "2005-ben lesz a mészárlás, a daytoni békeegyezmény és a vádemelések tizedik évfordulója", mondta a BT-nek del Ponte. A főügyész szerint a nemzetközi közösségnek mindent meg kéne tenni a bűnösök elítéléséért, ha már a vérengzést nem tudta megakadályozni, jelentette a BBC.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéket 1993-ban hozták létre, fennállása alatt eddig harminchat háborús bűnös ellen folytatott le eljárást. Az ENSZ BT legújabb határozatában újabb három évet adott a testületnek a függőben lévő perek lefolytatására.

Del Ponte szerint legalább húsz háborús bűnös bujkál Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában. A főügyész szerint az utódállamok kormányainak a kötelessége a körözött bűnösök elfogása.