16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Újra bírák előtt a náci orvos

2000.08.13. 22:19
Noha Heinrich Gross osztrák náci orvos perét márciusban beláthatatlan időre - a sajtó szerint örökre - elnapolták, mégis fény derülhet a tetteire. Gross októberben újra a bíróság elé áll majd: ezúttal sajtóperből becsületsértési üggyé alakuló tárgyaláson. Grosst ugyan nem büntethetik meg a gyilkosságokért, de legalább bíróság elé kerül, és a közvélemény megtudhatja, mit tett.
A közvélemény megtudhatja, mit tett
A 85 éves Heinrich Gross sok-sok éves jogi huzavona után idén márciusban került bíróság elé, amiért a háború alatt az Am Spiegelgrund klinikán kisgyerekeket küldött a biztos halálba. Az igazságszolgáltatás akkor úgy látta, hogy a számtalan esetből kilencet rá is lehet bizonyítani.

Gross azonban el tudta hitetni a szakértőkkel és a bírósággal, hogy aggkori leépülésben szenved, s ezért a pert a bíró szerint meghatározatlan időre, a sajtó kommentárjai szerint örökre, elnapolták.

Gross erre vérszemet kapott, és beperelte az osztrák rádió fő adóját, valamint a Die Presse című lapot, amiért beszámolóikban bűnösnek nevezték, és ezzel megsértették az ártatlanság vélelmét.

A pénteki tárgyaláson éppen el akarták utasítani a keresetet: a médium túlélőkkel kapcsolatban tudósított, s így az ügy a gyilkossági váddal ellentétben már rég elévült, így Grosst ezekért a tettekért már nem lehet felelősségre vonni, ezért az ártatlanság vélelme sem vonatkozik rá. Gross ügyvédje azonban nem akarta hagyni, hogy az alperesek csak úgy "megússzák" az ügyet, ezért az osztrák médiatörvény alapján módosította a keresetet, amely szerint Grosst rossz színben tűntették fel a nyilvánosság előtt, ezért becsületsértést követtek el.

A médiatörvény erre az esetre az alperesek számára lehetővé teszi a bizonyítás terhének vállalását, s a rádió a Die Pressével együtt emellett döntött.

Így tehát Grosst az októberre kitűzött tárgyaláson ugyan már nem ítélhetik el a klinikán elkövetett cselekményeiért, mert jelen esetben túélőkről, így jogilag elavult cselekményekről van szó, de egyértelműen bebizonyosodik majd a nyilvánosság számára is, hogy kicsoda Heinrich Gross.  • Hírek
  • Hírek