16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

A Le Monde az osztrák náci orvosperről

2000.04.21. 14:40
Ausztria történelmi emlékezete jelenleg tisztítótűzben van - írja a francia Le Monde pénteki száma. Egy egész oldalas cikkben foglalkoznak az egykori náci orvos Heinrich Gross perével. "A kollektív lelkiismeret feléledése mögött a generációváltás állhat. Azok a fiatal konzervatív vagy szocialista poltikusok, akik iskolás korukban hallották a holocaust és a náci elnyomás közvetlen tanúinak beszámolóját, már nem fogadják el politikai elődeik szégyenteljes kompromisszumait."
A Le Monde többek közt Alfred Gusenbauer, az új SPÖ-elnök bocsánatkérését idézi, a pártja "szociáldemokrácia hírnevének ártó barna foltjai" miatt. A lap részletesen ismerteti a most bíróság elé állított Gross életútját, aki egyébként a második köztársaság idején SPÖ-tagként fényes karriert futott be.

A Heinrich Gross perét március végén a bécsi tartományi bíróságon elnapolták, a vádlott cselekvőképtelensége miatt. Egy TV interjú nyomán azonban kétségek merültek fel a 84 éves Gross szellemi elesettségével kapcsolatban. Egy új kirendelt szakértőnek kell megállapítania, hogy a vádlott valóban képtelen-e követni a sorsáról döntő bírósági tárgyalás menetét.

A vád kilencszeres gyilkosságot ró a korábbi pszichiáter szaktekintély Gross terhére. A hosszú évtizedekig felesketett igazságügyi szakértőként is működő Gross fiatal orvosként dolgozott a híres-hírhedt bécsi "Am Spiegelgrund" euthanázia-klinikán. Itt néhány alkalommal az igazgatót is helyettesítette, és a vádirat szerint 1944 nyarán közreműködött fogyatékos gyermekek tervszerű meggyilkolásában.

Új szakértői vélemény

A Gross-ügyet tárgyaló bíró új elmeorvos-szakértőt rendelt ki a Gross ügyben. A szakértő személyéről annyit árultak el, hogy "egy német nyelvű külföldiről" van szó. A szakértő május elején nyújtja be a véleményét Heinrich Gross szellemi képességeiről. A bíróság csak akkor határoz a tárgyalás esetleges folytatásáról, ha kézhezkapták a szakértői jelentést. Nikolaus Lehner, Gross ügyvédje nyugodtan fogadta az ismételt elmeszakértői vizsgálat hírét. Ugyanis az eredetileg kirendelt szakértő ragaszkodik hozzá, hogy korrekt megállapításokat tett, vagyis a második szakértő sem állapíthat meg mást - hangoztatta Lehner.



  • Hírek
  • Hírek