Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Miről volt híres még Neckár, a csehszlovák popisten?

2007.06.25. 16:37
Václav Neckár, aki a csehszlovák könnyűzene egyik legnagyobb és legnépszerűbb csillaga a volt szocialista érában, kilenc éven át együttműködött a kommunista Állambiztonsági Hivatallal (StB).

A Lidové Noviny című prágai lap belügyminiszteri archívumra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy Václav Neckárt Bacil fedőnéven 1978-ban beszervezte a Csehszlovák állambiztonság.

Híres volt

Neckár a 60-as évek végén a prágai Golden Kids trió (Václav Neckár, Marta Kubisová és Helena Vondrácková) tagjaként vált ismertté, s népszerűségét filmszerepei is fokozták (Jirí Menzel: Szigorúan ellenőrzött vonatok). A Golden Kids a Prágai Tavasz erőszakos eltiprása után megszűnt, s Neckár 1971-ben Bacily néven saját együttest alakított. Vondrácková tovább énekelt, míg Kubisovát - miután dalokkal (Modlitba pro Martu) tiltakozott Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállása ellen - az akkori hatalom nem engedte tovább énekelni.

A Lidové Noviny szerint Neckárt először együttese menedzseréről, Hanus Bunzelről kérdezte az állambiztonsági hivatal, majd miután Bunzel is együttműködő lett, az énekest a zenei élet köréből származó információszerzésre használták ki. Neckár 1978-ban két ízben volt kolléganőjéről, Kubisováról is jelentett, aki korábban aláírta a Charta 77 ellenzéki felhívást.

Kubisováról az énekes azt jelentette, hogy annak lakásán a jobboldal képviselői - egyebek között Jirí Dientsbier későbbi csehszlovák külügyminiszter - tartanak találkozókat. Később a havannai világifjúsági fesztiválon jelentett a hatóságoknak, akik szerint azonban jelentései nem voltak értékesek.

Agykárosodást szenvedett

Kubisová a Lidové Noviny írására reagálva azt mondta, hogy nem tudott Neckár ilyen irányú tevékenységéről. Maga Neckár az újságnak nem nyilatkozott. Arra hivatkozik, hogy 2002-ben súlyos agykárosodást szenvedett, s azóta nehezen tud beszélni, illetve sok mindenre nem emlékszik.


  • Vennék
  • Hírek