Márk
13 °C
28 °C

Vérengzésért vonnák felelősségre a nepáli királyt

2006.11.20. 10:46
Gianendra királyt terheli a felelősség 19 nepáli tüntető áprilisi haláláért, állapította meg egy kormányzati bizottság. A testület a király megbüntetését javasolja, de ehhez még nincsenek törvények.

Felelősnek találta Gianendra Bir Bikram Sah Deva nepáli királyt egy áprilisi demokráciakövetelő tüntetés véres elfojtása miatt egy kormányzati vizsgálóbizottság. A bizottság hétfőn büntetés kiszabását javasolta.


Gianendra király

Nepál történetében elször fenyeget büntetőeljárás egy uralkodót. A kormányzati vizsgálóbizottság szerint azért Gianendra a felelős az áprilisi tüntetések 19 áldozatának haláláért, mert éppen teljhatalmat gyakorolt, azaz ő irányította a kormányt is.

A király felelősségre vonását nehezíti, hogy az uralkodót eddig félistenként tisztelő országban nincsenek jogszabályok a király felelősségre vonására. A bizottság ezek megalkotását is javasolta a kormánynak.

A vizsgálat Gianendra király mellett további 201 tisztségviselő - köztük a rendőrség és a hadsereg parancsnokának a - felelősségét is megállapította a tüntetés véres elfojtása miatt.

A demokráciakövetelő megmozdulások hatására Gianendra lemondani kényszerült 14 hónapon át gyakorolt abszolút hatalmától. A katmandui parlament idén májusban megfosztotta valódi hatalmi jogköreitől, az uralkodó azóta a 24 milliós hindu ország névleges vezetője csupán.