Eleonóra
-1 °C
2 °C

Pokolgépes merényletek Újdelhiben

2005.10.30. 11:15
Négy robbanás történt az indai főváros turisták által is kedvelt, zsúfolt piacain. Legalább hatvanegy halálos áldozata van a robbantásoknak, az újdelhi magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatokról.

Pokolgépes merényletek sorozatát hajtották végre az indiai fővárosban szombaton este, három nappal egy fontos hindu ünnep előtt; az Újdelhi különböző pontjain néhány perc különbséggel bekövetkező robbanásokban legalább hatvanegy ember vesztette életét és svasárnap reggeli adat szerint 188-an sebesültek meg.

55 halott, 152 sebesült

Sheila Dikshit, a tartomány miniszterelnöke szombat délutáni sajtótájékoztatóján még csak harminchárom áldozatról beszélt, és hangsúlyozta: szó sincs balesektről, Újdelhit terrortámadás érte. A miniszterelnök közlése szerint az áldozatok közt sok a nő és a gyerek, és több százra tehető a sérültek száma./A PTI indiai hírügynökség szerint a sebesültek között sok külföldi turista található.


A robbantás után - galéria

Egy eddig ismeretlen kasmíri fegyveres csoport vállalta a szombati újdelhi robbantássorozat elkövetését - közölte egy televíziós csatorna. Az NDTV 24x7 magántelevízió vasárnap adta hírül, hogy az Inkilabi (Forradalom) elnevezésű csoport jelentkezett egy helyi hírügynökségnél Kasmír nyári fővárosában, Szrinagárban, bejelentve, hogy emberei követték el az újdelhi robbantásokat. A csoport további merényleteket helyezett kilátásba.

Egyelőre nem világos, hogy a bejelentésnek hitelt lehet-e adni, s hogy a csoport neve nem egy nagyobb szervezetet takar-e. Biztonsági szakértők szerint csak egy nagyobb pakisztáni székhelyű militáns szervezet, mint amilyen a Kasmír indiai ellenőrzése ellen küzdő Laskar-i-Taiba vagy az al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező, betiltott Dzsais-i-Mohamed iszlámista csoport rendelkezik megfelelő szervezeti képességekkel a szombati újdelhi merényletsorozathoz mérhető terrorcselekmény kivitelezéséhez.

Az újdelhi magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatokról.l Rapp Kata konzul az MTI-ne úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a történteket.

Gázrobbanás a merénylet alatt

Az egyik detonáció a főpályaudvar közelében, Pahargandzs negyed külföldi turisták által is kedvelt piacán történt, és kiterjedt tüzet okozott. A szombat délutáni jelentések szerint itt hét ember halt meg és több tucat megsebesült. Egy másik pokolgép Szarodzsini Nagar negyed üzletekkel zsúfolt részén lépett működésbe, 39 ember halálát okozva.

A harmadik robbanás egy autóbuszon következett be Oklha ipari negyedben és öt ember életét oltotta ki. Egy negyedik helyszínről jelentett robbanás utólag vaklármának bizonyult, a tartomány miniszterelnöke szerint ott ugyanis a terrormerényletektől független gázrobbanás történt. Az első két helyszínen a hatóságok már találtak bizonyítékot a robbantásokra, de a harmadik helyszínen még szombat este sem lehetett tudni, hogy pontosan mi okozta a detonációkat.

A merénylők által kiszemelt célpontok zsúfoltak voltak, mivel a hinduk által tartott fények ünnepe, a Divali előtt tízezrek vásároltak ajándékokat a 14 milliós metropoliszban. A robbanások nyomán több üzlet is kigyulladt. Az ünnepséget jövő héten rendezik, ahogy a muzulmánok a ramadán böjti hónapot lezáró Eid al-Fitr ünnepét is. A szomszédos, muzulmánok lakta Pakisztán külügyminisztériuma egyébként határozottan elítélte az ártatlan emberek halálát okozó újdelhi robbantássorozatot.

A házak beleremegtek

"A detonáció annyira erőteljes volt, hogy a házam beleremegett", mondta el az AP-nek Kiran Mohan, aki kétszáz méterre lakik a második robbantás helyszínétől. A BBC tudósítója, Paul Danahar Sarojini Nagarból jelentkezve elmondta, hogy egy mészárszékre emlékezteti a környék, és óriási a zűrzavar. Látta, ahogy a rendőrség három szénné éget testet húzott ki egy lángoló épületből.


Klikk a képre!

A robbantások helyszínére azonnal rendőrségi, mentő és tűzoltó autók siettek. A környéket mindenütt lezárták. Szemtanúk szerint a sebesültek közül sokaknak súlyos volt az állapota. A rendőrség nyugalomra szólította fel az indiai főváros lakosságát, és azt kérte, hogy aki teheti térjen haza otthonába.

Az indiai rendőrség szombat este tíz embert kihallgatott az elkövetők felkutatására indított nyomozás keretében. Utoljára májusban volt robbantás Delhiben, két mozi mellett, akkor 49-en sebesültek meg. Utólag Sikh harcosokat vádoltak a terrorcselekménnyel.

Húsz letartóztatott

A rendőrség az éjszaka folyamán Újdelhi-szerte több tucat kisebb szállodában is rajtaütéseket hajtott végre, a feltételezett merénylők után kutatva. Az indiai rendőrség közölte, hogy több mint 20 embert őrizetbe vettek. Az indiai rendőrség rendkívüli állapotot rendelt el, és bezáratta az összes városi piacot. Manmohan Szingh miniszterelnök rövid televíziós nyilatkozatban ítélte el a feltehetőleg összehangolt robbantásokat, galád terrorista cselekményként bélyegezve meg azokat.

Elítélik a terrort

Manmohan Szingh miniszterelnök a terrorcselekményre reagálva leszögezte, hogy kormánya nem fogja eltűrni a szélsőségesek erőszakcselekményeit, és változatlan elszántsággal folytatja harcát a terrorizmus ellen. A vidéki látogatáson tartózkodó kormányfő nyilatkozatát egyik tanácsadója, Szandzsaja Baru olvasta be a CNN amerikai hírtelevízióban. A nyilatkozat ugyanakkor nem utalt arra, hogy a hatóságok szerint kik követhették el a merényleteket.

Határozottan elítélte az ENSZ főtitkára is, valamint az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője az indiai fővárosban szombat este elkövetett, több mint félszáz halálos áldozatot követelő pokolgépes merényleteket.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székhelyén kiadott közleménye szerint elborzadva értesült a merényletsorozatról, amelyet a terroristák legújabb kegyetlenkedéseként bélyegzett meg. A dokumentum szerint Annant különösen megrázta, hogy a merényleteket a hinduk egyik legfontosabb ünnepének, a fények ünnepének (Divali) előestjén követték el. Az ENSZ-főtitkár felszólította az indiai kormányt, hogy az elkövetőket a lehető leghamarabb juttassa az igazságszolgáltatás kezére.

Javier Solana, az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kiadott közleményében szintén határozottan elítélte a több tucat ártatlan ember életét követelő robbantásokat.

Dominique de Villepin francia miniszterelnök Párizsban nyilvánosságra hozott közleményében határozottan elítélte a terrorizmust és a terroristákat. Gianfranco Fini olasz külügyminiszter pedig Rómában kiadott közleményében "mélységes megdöbbenését" hangoztatta a történtek miatt.