Ágnes
-1 °C
2 °C

Kerry tarolhat New Hampshire-ben is

2004.01.22. 14:53
Kapcsolódók (12)
Hatalmas előnyre tett szert John Kerry öt nappal a politikai barométernek is tekintett New Hampshire-i előválasztás előtt. A közvélemény már egyértelműen őt tartja Bush legesélyesebb kihívójának. Dean meredeken zuhan, Wesley Clark eltaktikázta magát.
Maga mögött hagyta vetélytársait John Kerry. Az iowai demokrata pártválasztmányi szavazás meglepetésnyertese a Boston Herald csütörtökön megjelent felmérése szerint tíz százalékponttal vezet Howard Dean előtt New Hampshire-ben. Az államban jövő kedden tartják meg az előválasztást.

Dean zuhanórepülésben

Kerry hatalmas előnye egyértelművé tette a váltást a demokrata elnökjelöltek között - immár hivatalosan is ki lett mondva, hogy ő a legesélyesebb a demokrata elnökjelöltség elnyerésére. A massachusettsi szenátor az ötszáz fős mintán készített, 4,4 százalékos hibahatárú felmérés szerint 31 százaléknyi szavazatra számíthat. Az eddigi éllovas Deant 21, az iowai szavazást kihagyó Wesley Clarkot 16 százalék támogatja.

Clark eltaktikázta magát

John Edwards 11 százalékon áll. Az iowai meglepetésmásodik elfogadottsága ugyan jelentősen javult - 52-ról 69 százalékra nőtt az észak-karolinai szenátorral szimpatizálók aránya - ezt szavazatokban még nem tudta realizálni. Ha azonban folytatódik a tendencia, akár meg is előzheti a magát látszólag eltaktikázó Wesley Clarkot.

Joe Liebermann, Al Gore egykori alelnökjelöltje a szavazatok alig négy százalékára számíthat - ami egyben minden esélye elvesztését jelentené az elnökjelöltség elnyerésére.

Kerryben látják a nyertest

A felmérés szerint egyre tragikusabbá válik Howard Dean helyzete. Egyrészt húsz százalékpontos előnyt vesztett el, másrészt drasztikusan romlott megítélése is. A múlt csütörtökön, az iowai szavazás előtt készült felmérések szerint a megkérdezettek kétharmada volt kedvező véleménnyel a volt vermonti kormányzóról. Jelenleg 56 százalék támogatja, 34 azonban elutasítja személyét. Kerry támogatottsága eközben 54 százalékról 77 százalékra nőtt, elutasítóinak aránya 27 százalékról 18-ra csökkent.

Drasztikusan megnőtt azok aránya is, akik Kerryt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az iowai választás előtt alig hat százalék gondolta, hogy a massachusettsi szenátor lehet Bush kihívója, jelenleg 40 százalék vélekedik így. A bizonytalankodók pedig hajlamosak a győztesnek vélt jelölt támogatására.