Piroska
-1 °C
5 °C

Ellátatlanok az észak-koreai robbanás sérültjei

2004.04.26. 16:25
Segítség nélkül képtelen megmenteni a rjongcshoni robbanás sérültjeit Észak-Korea - vélik a segélyszervezetek munkatársai. A robbanásban megsemmisült a környék legjobb kórháza is, a hivatalosan emlegetett ezerháromszáz sérült közül a külföldi segélymunkások csak háromszázhatvanat láttak egy rosszul felszerelt kórházban. Bár mindenből hiány van, a sztálinista vezetés akadékoskodása miatt késik a segítség.
Kezeletlenül szenvednek az észak-koreai vonatrobbanás áldozatai - jelentette több hírügynökség is. Segélyszervezetek jelentése szerint a hivatalos adatok szerint ezerháromszáz sérültet evakuálták a városból, a hatóságok közlése szerint a közeli Szinujcsu kórházába szállították.

Nem tudnak a sebesültekről

A kórházban Tony Banbury, az ENSZ világélelmezés programjának (WFP) helyi megbízottja szerint háromszázhatvan sérültet, nagyrészt gyermekeket ápolnak. "Szinte minden készletből kifogytak" - nyilatkozta Banbury az AP-nek. A többi sérültről nem érkezett jelentés.

Észak-Korea hivatalosan 161 halálos áldozatot és ezerháromszáz sebesültet ismer el, pénteken egy segélyszervezeti tisztviselő tizenkétezernél is több sérültről beszélt.

Összeomlott a kórház is

A csütörtöki robbanás gyakorlatilag legyalulta a felszínről a kínai határhoz közeli város iskoláját. A legtöbb sérülést a kitörő ablaküvegek és a detonáció hőhulláma okozta. A BBC jelentése szerint a legtöbben a szemükön sérültek meg. "Akit szemből ért a detonáció, direkt az arcába kapta" a tüzet - nyilatkozta a BBC-nek Masood Hyder, a WFP helyszínen tartózkodó munkatársa.

A sérültek evakuálására azért is szükség lehetett, mert a robbanásban megsemmisült a város - az egész környék lakosságát ellátó - kórháza - mondta el a Reutersnek Brendan McDonald, az ENSZ Humanitárius Katasztrófa Koordinációs Irodájának (OCHA) vezetője.

Akadályozzák az életmentő segítséget

A Phenjanban nyilatkozó illetékes szerint nemzetközi segítség nélkül a sztálinista állam nem tudja ellátni sérültjeit. A segélyek gyors megérkezését azonban akadályozza a vezetés zárkózottsága. Dél-Korea ugyan azonnal egymillió dolláros segítséget és segélycsomagokat ajánlott fel, az északiak ellenállása miatt végül nem nyitottak szárazföldi szállítási folyosót a kamionoknak.

A szöuli vezetés most hajón próbálja eljuttatni a segítséget az áldozatokhoz. Segítséget ajánlott fel Japán és Oroszország is. Kínából pedig már meg is érkezett tizenegy teherautónyi sátor és zacskós tészta - jelnetette az AP. A robbanás kétszáz méteres körzetben letarolta Rjongcshon központját, becslések szerint 1850 házat rombolt le.

A sztálinista vezetés vasárnap nyitotta meg a tragédia helyszínét a nemzetközi segélyszervezetek előtt.