Géza
-12 °C
-4 °C

A Bush-ellenes tüntetőket kitiltották a Central Parkból

2004.08.26. 17:08
A bíróság nem engedélyezte a Bush-ellenes tüntetőknek, hogy a Central Parkban gyülekezzenek a vasárnap délutánra tervezett tüntetésük után. A tüntetők szerint súlyosan megsértették szólásszabadsághoz és gyülekezéshez való jogaikat.
A New York-i bíróság nem engedélyezte a Bush-ellenes tüntetők számára, hogy a Central Parkban gyülekezzenek a most vasárnap este - így nyitva maradt a kérdés, hol gyülekezzen majd a valószínűleg több százezres demonstráló tömeg, miután átvonul Manhattanen. Ekkor tartják majd a városban a republikánusok nemzeti gyűlését is.

Nem mehetnek a 18 milliós gyepre

Ez a szerdai döntés a legutolsó fejleménye a város és az aktivisták közti csatának. A bíróság most azzal érvelt, hogy a város túl sokat költött - hét éve tizennyolc millió dollárt, azaz több, mint három és fél milliárd forintot fizettek - a Central Park gyepének feljavításáért. A bíróság döntése mögött a republikánus polgármester, Michael Bloomberg áll, állítja Leslie Cagan, a tüntetés szervezőinek nemzeti koordinátora.

Vonulni vonulhatnak

Arra már korábban engedélyt kaptak a tüntetők, hogy "A világ nemet mond a Bush kormányzatra" feliratú transzparensekkel vonuljanak vasárnap délután a Madison Square Gardenbe. Viszont Caganék nem szeretnék itt befelyezni a demonstrációt, ezért most egy olyan helyszínt keresnek, ahova könnyen átvonulhatnak.

A tüntetésre egyébként kétszázötvenezer embert várnak, nyilatkozta Cagan, aki szerint ezeknek az embereknek súlyosan megsértették a szólásszabadsághoz és a gyülekezéshez való jogukat. Emlékeztettek olyan esetekre (mint az AOL által szponzorált Dave Matthews Band koncert), amikor hasonló méretű rendezvények létrejöttéhez adott engedélyt a város a Central Parkban.

Republikánusok gyülekezése

A republikánusok gyűlését egyébként augusztus 30-ától szeptember 2-ig tartják majd szigorú biztonsági intézkedések mellett - ezekre a kormány által jelzett esetleges terrorakciók miatt van szükség.