Valér
-1 °C
0 °C

Hollywood szereti Barackot

2007.02.21. 11:04
Az amerikai elnökválasztási kampányidőszak elhúzódását jelzi, hogy egy évvel a kaliforniai előválasztás előtt már pénzgyűjtő bulikat rendeznek Hollywoodban. Ráadásul Steven Spielberg nem a legesélyesebb, hanem a legnagyobb reklámértékű jelölt mellé állt: 1,3 millió dollárt gyűjtött Barack Obamának, az elnökválasztás Nagy Fekete Reménységének

Annak, hogy az Egyesült Államoknak fekete elnöke legyen, körülbelül akkora esélye van, mint amekkora a hatvanas években egy fehér bokszolónak volt a nehézsúlyú világbajnoki címre a profi bokszban. Szép sorban jöttek a Nagy Fehér Reménységek – köztük a magyar származású Joe Bugner –, akiket aztán rendre lepofozott a színről Muhamad Ali vagy Joe Fraizer.


Barack Obama

Most viszont megszületett az amerikai politika Nagy Fekete Reménysége. Barack Obama úgy tűnik, egy rohammal bevette a demokraták legerősebb támogatói bázisát, a hollywoodi filmipart. Az amerikai filmipar sztárjai, Steven Spielberg vezetésével 1,3 millió dollárt (mintegy 250 millió forintot) gyűjtöttek Obama kampányára, jelentette a BBC.

Az összeg nem kevés, főleg, hogy a kaliforniai előválasztásig még egy év hátra van. Ugyanakkor Obama legfőbb riválisa, egyben a demokrata jelöltség valódi esélyese, Hillary Clinton ennek sokszorosát halmozta már föl kampányához. És ugyan Spielberg neves társakat szerzett maga mellé, az igazi hollywoodi nagyágyúk, a stúdiótulajdonosok igen jó kapcsolatokat ápolnak a Clinton házaspárral.

Pénz pedig még maradt a hollywoodi kasszákban. A legutóbbi választási kampányban a filmipar összesen 33,1 millió dollárral támogatott elnökjelölteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!