Hogy áll a háború?

2003.03.22. 12:31
Az amerikai tengerészgyalogság harckocsijai Bászra dél-iraki nagyváros nyugati elővárosainál szombaton összecsaptak az iraki erőkkel. A Bagdad elleni légi támadások reggel is folytatódtak. A városközpontba legalább két cirkálórakéta csapódott be fél hat körül, s közvetlenül ezután megszólaltak a légiriadó szirénái.
A napfelkelte ezúttal nem hozott lélegzetvételnyi szünetet a légi támadások péntek éjjeli harmadik hulláma után, amely az eddigi legnagyobb volt az amerikai és brit erők által kezdett háború során. A péntek éjjeli bombázás legalább húsz hivatalos épület és több elnöki palota borított lángba. A manőverező robotrepülőgépek és precíziós bombák sorra érték a Bagdad centrumában és peremén lévő célpontokat, és egymás után legalább harminc heves detonáció hallatszott.

Tárgyalnának Bászráról

Az amerikaiak állításuk szerint nem próbálják megostromolni Bászrát, mert el akarják kerülni az utcai harcokat. Egy brit szóvivő jelezte, hogy az amerikaiak tárgyalásokon szeretnék rávenni az irakiakat a nagyváros feladására.

Ugyancsak egy brit katonai szóvivő arról számolt be, hogy az amerikaiak által vezetett szövetséges erők már ellenőrzésük alatt tartják Umm-Kaszr kikötőváros nagy részét és ott brit katonák járőröznek. Ugyanakkor elismerte, hogy a városban maradtak iraki ellenállási gócok. Iraki részről változatlanul cáfolják az Umm-Kaszr elvesztéséről szóló híreket. Kattintson a nagyításhoz!

Kétszázötven sérült Bagdadban

Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter sajtóértekezletén közölte, hogy az éjszakai bagdadi légitámadásokban 250 polgári személy sebesült meg. Elmondta, hogy az iraki hadsereg "súlyos veszteségeket" okozott az amerikai és brit erőknek. Az irakiak kilőttek öt "ellenséges harckocsit" és a támadók több katonáját megsebesítették.

A Dél-Irak térségében támadó brit és amerikai légierő ismételten megsértette Irán légterét Abadan térségében, a pénteki után két újabb rakéta csapódott be iráni területre szombaton. Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője "új hitlerizmusnak" minősítette az Irak elleni amerikai támadást.

Újabb 7 halott a szövetségeseknél

A brit királyi haditengerészet zászlóshajójáról, az Ark Royal repülőgép-hordozóról szállt fel felderítési feladatokra az a két Sea King helikopter, amely szombat reggel, nemzetközi vizek felett összeütközött a Perzsa-öbölben, egy amerikai és hat brit katona halálát okozva. A két napon belüli második komoly brit emberveszteség újabb érveket adott a szombatra Londonba összehívott háborúellenes tömegtüntetés szervezőinek kezébe, a brit részvétel a hadműveletekben azonban egyre nagyobb arányokat ölt.

Ez volt 48 órán belül a második olyan helikopter-baleset, amelyben brit katonák haltak meg. Az iraki hadműveletek első napjának végén egy amerikai CH-46-os Sea Knight helikopter zuhant le Kuvaitban; itt nyolc brit és négy amerikai tengerészgyalogos halt meg.

Ellentmondásos hírek a török bevonulásról

Észak-iraki kurd illetékesek tagadták szombaton, hogy török katonák az éjjel bevonultak volna Irak északi részébe, amint ezt a CNN Türk hírtévé jelentette török katonai forrásra hivatkozva. Mint mondták, ha török katonák átlépték volna a határt, akkor a kurdok felvették volna velük a harcot, de harcról nem szól semmilyen jelentés ebből az iraki országrészből.

Egy török katonai forrás korábbi nyilatkozata szerint 1000-1500 török katona - több rohamosztag - Silopi és Hakkari tartományból bemasírozott a kurdok lakta Észak-Irakba, hogy előkészítsék a terepet újabb török erők fokozatos érkezéséhez. Az ankarai kormány néhány órával korábban megnyitotta a török légteret az Irak elleni háborúban részt vevő amerikai repülőgépek számára. Erről Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök telefonon biztosította Colin Powell amerikai külügyminisztert - jelezte Vecdi Gönül védelmi miniszter. Az Anadolu török hírügynökség szerint a légtérmegnyitás után nem sokkal amerikai gépek éltek is a lehetőséggel.  • Tippek
  • Hírek