Alfréd
-2 °C
2 °C

Az iraki propaganda-háború

2003.03.22. 11:57
Bár a törökök iraki bevonulása kínos és kellemetlen, a kurd függetlenségi törekvések miatti félelem indokolt - véli Tálas Péter. Hasonlóan bonyolult a helyzet Dél-Irakban, a síiták aktivizálódása végső soron Irak széthullásához vezethet. Éppen ezért az Egyesült Államok, állításával ellentétben, még nem kezdte meg a totális háborút. Amíg Amerika nem talál erős szunnita-arab szövetségest, addig csak az iraki vezetést támadja majd - nyilatkozta az Indexnek a biztonságpolitikai szakértő.
"Kínos és kellemetlen" - jellemezte a török csapatok észak-iraki bevonulásáról szóló híreket Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatalának főigazgató-helyettese. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor jogos Törökország félelme, hogy a kurdok függetlenségük kivívására használhatják ki Huszein hatalmának bukását.

Veszélyes precedens

A kurdok nyíltan hangoztatták, hogy a háború utáni rendezés során legalábbis erős autonómiát építenének ki Észak-Irakban - ez a 12 milliós kurd kisebbséggel rendelkező Törökország számára veszélyes precedenst teremthet. A hivatalosan a menekülthullám megakadályozását célzó húsz kilométer széles védelmi vonal kialakítását indokolhatja az is, hogy Törökország a kurd fegyveresek átszivárgásától tart. A törökországi Kurd Munkáspárt közel harmincezer harcosa menekült Észak-Irakba a kilencvenes években, Tálas szerint a menekülthullám tökéletes alkalom lehet visszatérésükre.

Ugyanez síitákkal

Hasonlóan bonyolult a helyzet Dél-Irakban. A síita többségű területeken az Egyesült Államok egyrészt számít is a diktatúra által többször vegyi fegyverekkel is támadott kisebbség segítségére. Másrészt azonban, ha az iraki fordulat kiharcolásában csak a kurd és a síita kisebbség vesz részt, az Irak széteséséhez vezethet.

Szövetségest keresnek

Ez indokolja azt, hogy az elrettentő erejű támadásokról szóló hírekkel ellentétben Tálas szerint még mindig csak "propaganda-háború" folyik. Az amerikaiak alapvető érdeke, hogy ne haragítsák magukra a szunnita-arab lakosságot ezért bár intenzívebben, de még mindig csak a felső vezetés parancsnoki állásait és Huszein palotáit bombázzák. Erre utal az is, hogy bár a rezsimnek mindenképpen érdeke lenne az áldozatok bemutatása, a bagdadi vezetés csak sebesültekről számolt be az éjszakai bombázások után.

Tálas szerint a háborút most a politikusok irányítják, a hadműveletek rögtönzöttnek tűnnek. A szakértő szerint az amerikai vezetés mindent megtesz azért, hogy szövetségeseket szerezzen Irak középső részén, a szunniták között is. Amíg ez nem történik meg, folytatódnak a korlátozott légitámadások.