Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

'Afganisztán a hitetlenek temetője lesz'

2001.10.12. 10:09
Míg az amerikaiak sikeres katonai akciókról beszélnek, a tálibok hivatalos közleményei több száz polgári áldozatról számoltak be. Bin Laden jobbkeze, a szellemi vezető Omar molla - aki a tálibokhoz közel álló sajtó híradásai szerint már többször menekült meg a személye ellen irányuló támadások elől - kijelentette: a kabuli rezsimnek elegendő fegyver áll a rendelkezésére ahhoz, hogy Afganisztánt a hitetlenek temetőjévé tegye.
Amerikai harci gépek péntek hajnalban két hullámban mértek csapást az afganisztáni fővárostól, Kabultól északra és nyugatra fekvő célpontokra. A tálib védelmi minisztérium közleménye szerint a péntek hajnali támadásban, amely a kabuli repülőtér közelében álló épületekre összpontosult, legkevesebb hat polgári személy vesztette életét. Az amerikai repülőgépek gyors egymásutánban öt bombát dobtak le Kabultól északra, a tálib csapatok és az ellenzéki Északi Szövetség erői között húzódó frontvonal térségére - értesült az AP.

A Bahtar hivatalos afgán hírügynökség szerint éjszaka légicsapást mértek Kandahár tartományra is, ahol Argandáb körzetében katonai támaszpontokat ért találat. A halottak és sebesültek száma itt is több tucatra tehető.

Bővebben: Támadás Kabul ellen

A csütörtöki légicsapások szedhették a legtöbb áldozatot

Egy tálib illetékes szerint a csütörtökre virradóra bombázott kelet-afganisztáni falu romjai alól eddig mintegy 160 holttestet emeltek ki, az áldozatok többsége asszony és gyermek. A Dzsalálábádtól 40 kilométernyire nyugatra fekvő településen - amelyet a francia hírügynökség Kadam, a Reuters brit hírügynökség Horum, a német hírügynökség pedig Kurram néven említett - a veszteségmérleg nem végleges, mert még mindig találnak újabb holttesteket. A Bahtar hírügynökség szerint az amerikai gépek feltehetően egy volt kiképzőközpontot akartak bombázni, amelyet azonban lakói már a légicsapások megindulásakor, vasárnap este elhagytak.

Bővebben: Százan haltak meg egy faluban?

Omar molla ismét megmenekült?

Az Egyesült Államok csütörtökön mérte a legsúlyosabb csapásokat Afganisztánra. A tálibok meg nem erősített adatai szerint a csütörtökre virradóra végrehajtott támadásokban több mint 200 ember halt meg, köztük 15-en egy Dzsalálábádtól északra fekvő mecsetben, amelyet rakétatalálat ért. Kandahári menekültek csütörtökön arról számoltak be, hogy a légicsapások első hullámában életét vesztette Mohammed Omar molla tízéves fia és mostohaapja. Szemtanúk szerint a tálibok legfőbb vezetője a bombatalálat előtt alig negyedórával korábban hagyta el az épületet, amely kandahári házainak egyike volt.

Omar molla él és háborúra szólít

Omar molla az Egyesült Államokban keresné a terroristákat

A molla egy szaúd-arábiai folyóiratnak úgy nyilatkozott, hogy Oszama bin Ladent soha nem fogják kiadni az Egyesült Államoknak, mert nincs olyan szilárd bizonyíték, amely alátámasztaná bűnösségét a szeptember 11-i terrormerényletekben. "Sem bin Laden, sem egyetlen muzulmán ország nem képes ilyen támadásokra. Úgy vélem, az elkövetőket az Egyesült Államokon belül kell keresni" - jelentette ki.

Bővebben: Fejenként ötmillió dollár

'Afganisztán a hitetlenek temetője lesz'

Omar molla "győzelemre vagy halálra" esküdött az Egyesült Államok és szövetségesei elleni harcban. A tálib vezető szerint Afganisztán földje a hitetlenek temetője lesz, amihez a táliboknak elegendő fegyverük van. Elmondta, hogy felkészült a halálra, de halálával a háború nem fog véget érni.

Omar molla hangsúlyozta: az iszlám és az afgán törvények tiltják bin Laden kiadatását. "Ez az ember harcolt a szovjetek elleni szent háborúban, a dzsihádra költötte pénzét, akárcsak többi muzulmán vendégünk, így valamennyien joggal tarthatnak igényt vendégszeretetünkre mindaddig, amíg alkalmazkodnak törvényeinkhez" - mondta az al-Madzsalla című újságnak adott nyilatkozatában.