Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Támogatják Bush terveit az EU vezetői

2004.06.26. 19:49
"Megszűntek a nézetkülönbségek" - értékelte az EU állam- és kormányfőivel folytatott megbeszéléseit George W. Bush. Az unió az amerikaiakkal együtt támogatja a NATO kiemeltebb iraki szerepvállalását, elsősorban az iraki biztonsági erők kiképzésében. Isztambulban kőzáporral és dorongokkal támadtak a csúcstalálkozót őrző kordonra a baloldali tüntetők.
Könnygázzal oszlatott szét több mint száz, NATO-ellenes baloldali tüntetőt a török rendőrség. A tüntetők fadorongokkal és kőzáporral próbálták meg áttörni az isztambuli NATO-csúcs helyszínét védő rendőrkordont. A tüntetők négy rendőrt sebesítettek meg.

Merényletek fenyegetnek

A hétvégi NATO-csúcs előtt több kisebb robbantást is végrehajtottak Törökországban, egy pénteki isztambuli robbantás legalább három emberéletet követelt. Robbantottak annál az ankarai szállodánál is, ahol hírügynökségi értesülések szerint Bush tervezett megszállni.

Bush a NATO csúcstalálkozóját megelőzően az írországi Newmarket-on-Fergusonban találkozott az Európai Unió vezetőivel is. A tárgyalások eredményeként Bush szerint "megszűntek a nézetkülönbségek" az EU és az Egyesült Államok között.

Támogatják az iraki rendezést

Az európai kormányfők Bushsal együtt szorgalmazzák, hogy a NATO szerepet vállaljon az iraki biztonsági alakulatok kiképzésében. Az amerikai elnök szerint a mihamarabbi iraki kivonulás feltétele, hogy idejekorán felálljon egy, az ország biztonságát garantálni tudó iraki fegyveres erő. Az EU vezetői támogatásukról biztosították a rendezésről szóló ENSZ-határozatot is.

Bush és partnerei felszólították Iránt, hogy szorosabban működjön együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreivel. Irán vitatja a NAÜ megállapításait titokban folytatott atomprogramjával kapcsolatban.