Géza
-12 °C
-4 °C

Leleplezték a NATO-csúcs elleni merényletet

2004.05.03. 12:22
A NATO júniusi csúcstalkozóján követett volna el merényletet egy szélsőséges csoport tizenhat tagja a török hatóságok szerint. A csúcstalálkozón Bush és Blair is részt vesz, a merényletet a hatóságok szerint az iraki kurd területeken működő Anvar al-Iszlám követte volna el.
Letartóztatták egy, a NATO isztambuli csúcstalálkozója elleni merényletre készülő szélsőséges csoport tizenhat tagját - jelentették be a török hatóságok. A rendőrség szerint az északnyugati Bursa városában elfogott csoport az Anvar al-Iszlam, egy al-Kaida kapcsolatokkal vádolt, iraki kurd területeken működő terroristaszervezet tagja.

Egyes jelentések szerint a házkutatások során fegyvereket robbanószert és négyezer, Oszama bin Laden személyes kiképzőprogramját tartalmazó CD-t foglaltak le, jelentette a BBC. Bővebb tájékoztatást Bursa polgármestere ad majd délutáni sajtótájékoztatóján, írja a hírszájt.

A június 27-28-án esedékes NATO csúcson a világ ötven vezető politikusa vesz majd részt, a találkozón George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő is megjelenik. A merényletek miatti aggodalmak csak fokozódtak a múlt novemberi, hatvankét ember életét kioltó négyes merényletsorozat óta. November közepén egy héten belül két kettős merényletet követtek el két isztanbuli zsinagóga és két brit érdekeltség, a konzulátus és a HSBC bank ellen.