Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

India Pakisztánt vádolja a bombayi merényletekkel

2006.10.02. 11:33
Majdnem három hónappal a bombayi elővárosi vasutakon elkövetett merényletek után az indiai hatóságok eredményt produkáltak: állításuk szerint a pakisztáni titkosszolgálat áll a robbantások hátterében. Pakisztán visszautasította a vádakat, és bizonyítékokat követel. A szócsata hátráltathatja a két ország közti béketárgyalásokat, bár várhatóan novemberben a két külügyminiszter mégis összeül.

Az indiai kormány bejelentette, hogy bizonyítékai vannak Pakisztán titkos ügynöksége ellen, melyek szerint az ISI áll a júliusi bombayi merényletek mögött, írja a BBC. A több vonaton elkövetett robbantásokban 186 ember vesztette életét, legkevesebb 1000 ember megsérült.

A bombayi rendőrség négy embert letartóztatott, majd szombaton bejelentették, hogy a merényleteket a pakisztáni iszlámista militáns csoport, a Laskar-e-Toiba követte el. Tarik Azim Kan, Pakisztán információs minisztere azonnal visszautasította és alaptalannak nevezte a vádat, valamint bizonyítékokat követelt az állítás alátámasztására.

„Még tanulmányozzuk a nyilatkozatot, de inkább India újabb próbálkozásáról lehet szó, hogy ellehetetlenítse Pakisztánt” – nyilatkozta a BBC-nek. Megjegyezte, hogy előbb Indiának talán a saját háza táján kéne körülnéznie, hogy mi okozhatja az egyre növekvő számú zavargásokat.

Új bizonyítékok

„Az új bizonyítékokkal megkeressük Pakisztánt” – mondta az indiai külügyminiszter, Siv Sankar Menon, azonban további részletek nem árult el. „Ítéletet fogunk hozni Pakisztánt illetően, ezt azonban nem az azonnali, szóbeli közleményeikre alapozzuk, hanem a terrorizmussal kapcsolatos konkrét tetteikre” – fogalmazott. India ugyanis azt szeretné, ha „Pakisztán nemcsak beszélne, hanem cselekedne is”.

A nyomozást vezető rendőrfőnök szombaton jelentette be, hogy a hatóságok „megoldották az ügyet”. „A támadásokat a pakisztáni ISI tervelte ki, az elkövetők pedig a Laskar-e-Toiba nevű szervezet és Indiában működő tagjai követték el” – tárta fel az indiai hatóságok nyomozati eredményeit.

Hozzátette, hogy az Indiai Diákok Iszlámist Mozgalma nevű szervezet szintén közreműködött a terrortámadásban. A rendőrfőnök beszámolt arról is, hogy 11 pakisztáni állampolgár kisebb csoportokban érkezett Indiába, egy részük egyenesen Pakisztánból, mások Nepálon vagy Bangladesen keresztül.

Késlelteti a béketárgyalásokat

Július 16-án hét bomba robbant 15 percen belül különböző elővárosi vasutakon India fővárosában, Bombayben. A felelősséget a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Toiba vállalta magára, akik fegyveres harcot vívnak Kasmír függetlenségéért.

Elemzők szerint a mostani „szóháború” késleltetheti a béketárgyalások újrafelvételét, pedig a közelmúltban közeledés kezdődött a két ország között. India a nyári merényletek után halasztotta el a béketárgyalásokat Pakisztánnal, azonban az indiai miniszterelnök, Manmohan Szing és Pakisztán elnöke, Pervez Musarraf mostanában találkoztak Kubában.

A két politikus megegyezett abban, hogy felújítják a tárgyalásokat országaik között, valamint hogy felállítanak egy közös testületet a terror elleni harc hatékonyabbá tételére. A tervek szerint az indiai és a pakisztáni külügyminiszterek novemberben, Delhiben ülnek tárgyalóasztalhoz a részletek egyeztetésére.