Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Rakétákkal célozták a pakisztáni parlamentet

2006.10.05. 11:20
A pakisztáni parlamentre irányzott két rakétát fedeztek fel a biztonsági erők csütörtökön Iszlámábádban, a tűzszerészek hatástalanították a lövedékeket. Egy nappal korábban Ravalpindiben robbant egy bomba, melynek célja egyelőre ismeretlen.

Két rakétát és a kilövésükhöz szükséges rakétavetőt találtak az iszlámábádi parlamenttel szemben fekvő, fákkal és bokrokkal szegélyezett parkban, számoltak be nevük elhallgatását kérő biztonsági tisztségviselők. A tűzszerészek hatástalanították a fél méter hosszú, mobiltelefonhoz kapcsolt - azaz a jelek szerint távirányítású indítószerkezettel felszerelt - lövedékeket.

A pakisztáni rendőrség lezárta a parlamenthez vezető utakat, kordont emeltek az épület köré, és tűzszerészek vizsgálják a környéket, írja a BBC. A rakétákra fontos kormányzati épületek közelében bukkantak, a parlament közelében található a miniszterelnöki rezidencia és Pervez Musarraf tábornok-elnök hivatala, valamint több minisztérium, viszont a parlament éppen nem ülésezik. A rendőrség több gyanúsítottat is őrizetbe vett, akiket jelenleg kihallgatnak, tette hozzá az egyik tisztségviselő.

A rakétákat egy nappal azután fedezték fel, hogy ismeretlen okból nagy erejű robbanás történt az Iszlámábád tőszomszédságában fekvő és a hadsereg főhadiszállásának is otthont adó nagyvárosban, Ravalpindiben. A detonáció egy parkban következett be, alig egy kilométerre Musarraf katonai rezidenciájától. A hadsereg szerint a robbanás nem Musarraf vagy a tábornoki rezidencia ellen irányult.