Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Háborúra készül India és Pakisztán

2001.12.27. 12:28
Csütörtök délelőtt India közzétette: hamarosan befejezi a csapatösszevonást a pakisztáni határ térségében, s ezt követően "készen áll minden eshetőségre". Kofi Annan, az ENSZ főtitkára és Colin Powell amerikai külügyminiszter egyaránt sürgette India és Pakisztán vezetőit, hogy tegyenek intézkedéseket a két ország közötti feszültség csökkentésére.
Újdelhi két-három napon belül befejezi erői összevonását a pakisztáni határ övezetében, és ezt követően a hadsereg készen áll bármilyen eshetőségre - jelentette ki csütörtökön az indiai védelmi miniszter. George Fernandes hozzátette, hogy a katonai lépésekkel párhuzamosan India nagy erőfeszítéseket tesz a tárgyalásos megoldás érdekében, amelytől kedvező eredményeket vár.

A két ország több évtizedes viszálya nemrégiben vált különösen feszültté azt követően, hogy december 13-án fegyveres támadás érte az újdelhi törvényhozás épületét, és 14 ember (köztük az öt támadó) életét vesztette a tűzpárbajban, amely a parlament őrei és a támadók közt alakult ki. Újdelhi azzal vádolja Iszlámábádot, hogy a támadók pakisztáni területen kaptak kiképzést és fegyvert.

Terroristának minősített kasmíri csoportok

Washington csütörtökön a terroristának minősített szervezetek közé sorolt két kasmíri csoportot, amelyek Újdelhi szerint felelősek a parlamentnél elkövetett merényletért. A Laskar-i-Taiba és a Dzsais-i-Mohammed szervezetek cáfolták, hogy közük lenne a decemberi merénylethez. Aftab Huszein, a Laskar-i-Taiba szóvivője csütörtökön ugyanakkor bejelentette, hogy szent háborút hirdetnek az indiai ellenőrzés alatt álló kasmíri területek felszabadítására. Allah parancsára indítottak korábban harcot, amelyet most folytatnak. Elvetette azokat a vádakat, hogy csoportja olyan tevékenységben vett részt, amelyet terroristának lehet minősíteni. Ők csupán az indiai terrorizmus ellen harcolnak Kasmírban - mondta.

Az ENSZ tárgyalóasztalhoz ültetné a viszálykodókat

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára levélben kérte Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfőt és Pervez Musarraf pakisztáni elnököt, hogy kerüljék az olyan lépéseket és nyilatkozatokat, amelyek növelhetik a feszültséget, valamint hogy nézeteltéréseiket tárgyalásos úton igyekezzenek megoldani. Colin Powell szerdán félbeszakította karácsonyi pihenőjét, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezzen Musarraf pakisztáni elnökkel és Dzsaszvant Szingh indiai külügyminiszterrel.

Nagyon fontos, hogy csökkenjen a feszültség India és Pakisztán között, hiszen ha valamilyen konfliktusba keveredik e két ország, az nem hoz semmiféle hasznot egyiküknek sem - idézte az AFP Philip Reeker külügyi szóvivőt.