16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30. ÉLŐ
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Palesztin állam szeptember 13-ig?

2000.07.04. 11:41
A Palesztin Felszabadítási Szervezet Központi Bizottsága támogatja Jasszer Arafat tervét, miszerint a palesztin vezető függetlenül a béketárgyalások menetétől, szeptember 13-ig ki akarja kiáltani a független palesztin államot.
Szeptember 13-ig kikiáltják a palesztin államot?
A Bizottság nyilatkozatát annak elnöke, Szalim al-Zanun ismertette: ,,A PFSZ Központi Bizottsága felkérte a Végrehajtó Tanácsot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket anak érdekében, hogy még ebben az időszakban ki lehessen kiáltani a Jeruzsálem központú, független palesztin államot."

Mint emlékezetes a két fél korábban szeptember 13-át jelölte ki a tárgyalások lezárásának időpontjául, de mára nyilvánvalóvá vált a határidő tarthatatlansága. A legkényesebb kérdések - például a határok kijelölése, Jeruzsálem státusza, a zsidó telepek vagy a palesztin menekültek sorsa - még mindig tisztázatlan.

Egy héttel korábban az Egyesült Államok közvetítési kísérete is kudarcba fulladt. Az USA diplomatái egy későbbi találkozót biztosító megállapodást akarta tető alá hozni - sikertelenül.

Vasárnap Ehud Barak izraeli miniszterelnök felkérte az Egyesült Államokat, hogy próbálkozzon tovább, és rendezzen a feleknek csúcstalálkozót. A miniszterelnök a mostani bejelentés után az izraeli csapatok bevonulásával fenyegette meg a palesztinokat, amennyiben a deklaráció tényleg elhangzik.

Bill Clinton amerikai elnök azóta Jasszer Arafattal és Ehud Barakkal is tárgyalt telefonon, de a Fehér Ház nyilatkozata szerint egy esetleges háromoldalú csúcstalálkozóról még nem született döntés.  • Tippek
  • Bankszámla