Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Terrorellenes törvénnyel a sztriptízbárok ellen

2003.11.06. 11:35
Vöröslámpás negyedek bűnözői ellen használja fel az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) az Egyesült Államok terrorellenes törvényeit.
Egy Las Vegas-i sztripízklub-tulajdonos ellen lefolytatott razzia során az amerikai szövetségi rendőrség nyomozói terrorellenes törvényekre hivatkoztak. A nyomozók azt a Patriot Act elnevezésű törvénycsomagot alkalmazták, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után lépettek életbe, jelentette be az ACLU amerikai polgárjogi unió. "Az igazságügy-miniszter sohasem mondta a kongresszusnak, hogy a "felül semmi"-bárokban elvégzendő razziákhoz van szüksége a Patriot Act-ra - méltatlankodott Laura Murphy, az ACLU igazgatónője. Harry Reid demokrata párti nevadai szenátor bírálata szerint "a törvényt terrorista tevékenység elleni harcra szánták, nem pedig pucér nők ellen".

Sérti a szabadságjogokat

Az ACLU szerint az FBI nyomozói két Las Vegas-i sztriptízklub tulajdonosa elleni razziájuk során is a terrorellenes törvényekre hivatkoztak. A hatóságok emberei az akcióban elkobzott dokumentumokkal arra vonatkozó gyanújukat akarták alátámasztani, hogy az éjszakai mulatók tulajdonosai helyi hivatalnokokat vesztegettek meg. Az emberi jogi szervezet ismételten az amerikai kormány szemére vetette, hogy a terrorellenes törvényhozással túllőtt a célon, és indokolatlan mértékben korlátozza a polgári szabadságjogokat.

Ashcroft mellette

A Patriot Act nevű törvénycsomagot életbe lépése óta számos alkalommal támadták. Ellenzői szerint a törvény sérti az amerikaiak alpvető szabadságjogait, ugyanis lehetővé teszi, hogy a terrorizmussal gyanúsított tartott emberek telefonjait lehallgassák, és még óvadék ellenében se lehessen őket szabadlábra helyezni. Ashcroft igazságügy-miniszter szeptemberi interjúja szerint azonban a törvénycsomag tiszteletben tartja az amerikaiak jogait és hatékonyabbá teszik a hatóságok munkáját. Hozzátette: ezeket a módszereket például már évek óta alkalmazzák drogkereskedelemmel vádolt személyek esetében.