Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Halált kértek Pearl gyilkosainak fejére

2002.07.10. 17:15
Halálbüntetést kért szerdán a haiderábádi ügyészség arra a négy iszlám szélsőségesre, akiket Daniel Pearl amerikai újságíró elrablásával és meggyilkolásával vádolnak. A tárgyalás bírája ezt követően jövő hétfőig elnapolta a zárt ajtók mögött folyó per ítélethozatalát.
Ahmed Omar Szaed Sejk és három társának védői a vád elejtése mellett érveltek, mivel szerintük nincsenek perdöntő bizonyítékok és figyelmen kívül hagytak bizonyos jogi eljárásokat. Radzsa Keresi főügyész szerint viszont a védelem kifogásai csupán "technikai jellegűek."

Megszületett a meggyilkolt Daniel Pearl gyermeke
Fiúgyermeknek adott életet május 31-én Párizsban Mariane Pearl, a pakisztáni muzulmán szélsőségesek által meggyilkolt Daniel Pearl amerikai újságíró felesége. A gyermek 2,7 kilogrammal jött a világra, édesanyja az Adam D. Pearl nevet adta neki. Az édesanya, Mariane jelenleg Párizsban él, ahol egykor először találkozott a kiküldetésben ott dolgozó Daniellel. A maga is újságírással foglalkozó asszony hathónapos várandós volt, amikor férje január 23-án egy riportkészítési út során eltűnt a pakisztáni Karacsiban.

CIA-ügynöknek nézték az újságírót

A 38 éves Daniel Pearl, a Wall Street Journal munkatársa az idén január 23-án tűnt el, miközben pakisztáni iszlám fegyveres csoportok és a "cipőbombásként" elhíresült Richard C. Reid kapcsolatai után nyomozott. Elrablása után több nemzetközi és pakisztáni hírügynökség kapott olyan e-maileket, amelyekben Pearlt CIA-ügynöknek, illetve az izraeli titkosszolgálat emberének nevezték, és megölésével fenyegetőztek, ha nem részesülnek jobb bánásmódban az amerikaiak által Kubában fogságban tartott tálibok és al-Kaida-harcosok.

A négy gyanúsított már őrizetben volt, amikor Pakisztánba akkreditált amerikai diplomaták egy videofelvételt kaptak, amely megerősítette: Pearl halott. A védelem vitatta a felvétel valódiságát.

Kilenc részre vágták a testét

A vád azt állítja, Szaed csalta csapdába Pearlt azzal az ígérettel, hogy összehozza őt egy mohamedán egyházi személlyel. Ezt követően Karacsiban egy étterem elől rabolták el a riportert, akit aztán a kikötőváros közelében tartottak fogva.

Az amerikai újságíró kilenc részre darabolt holttestét májusban találták meg ugyanitt, egy parányi kunyhó földpadlózatába elásva. Az emberrablás és a gyilkosság ügyében indított per is Karacsiban kezdődött, de aztán áttették a tárgyalást Haiderábád erőd-börtönébe, mert az ügyészek azt biztonságosabbnak tartják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!