Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halált kértek Pearl gyilkosainak fejére

2002.07.10. 17:15
Halálbüntetést kért szerdán a haiderábádi ügyészség arra a négy iszlám szélsőségesre, akiket Daniel Pearl amerikai újságíró elrablásával és meggyilkolásával vádolnak. A tárgyalás bírája ezt követően jövő hétfőig elnapolta a zárt ajtók mögött folyó per ítélethozatalát.
Ahmed Omar Szaed Sejk és három társának védői a vád elejtése mellett érveltek, mivel szerintük nincsenek perdöntő bizonyítékok és figyelmen kívül hagytak bizonyos jogi eljárásokat. Radzsa Keresi főügyész szerint viszont a védelem kifogásai csupán "technikai jellegűek."

Megszületett a meggyilkolt Daniel Pearl gyermeke
Fiúgyermeknek adott életet május 31-én Párizsban Mariane Pearl, a pakisztáni muzulmán szélsőségesek által meggyilkolt Daniel Pearl amerikai újságíró felesége. A gyermek 2,7 kilogrammal jött a világra, édesanyja az Adam D. Pearl nevet adta neki. Az édesanya, Mariane jelenleg Párizsban él, ahol egykor először találkozott a kiküldetésben ott dolgozó Daniellel. A maga is újságírással foglalkozó asszony hathónapos várandós volt, amikor férje január 23-án egy riportkészítési út során eltűnt a pakisztáni Karacsiban.

CIA-ügynöknek nézték az újságírót

A 38 éves Daniel Pearl, a Wall Street Journal munkatársa az idén január 23-án tűnt el, miközben pakisztáni iszlám fegyveres csoportok és a "cipőbombásként" elhíresült Richard C. Reid kapcsolatai után nyomozott. Elrablása után több nemzetközi és pakisztáni hírügynökség kapott olyan e-maileket, amelyekben Pearlt CIA-ügynöknek, illetve az izraeli titkosszolgálat emberének nevezték, és megölésével fenyegetőztek, ha nem részesülnek jobb bánásmódban az amerikaiak által Kubában fogságban tartott tálibok és al-Kaida-harcosok.

A négy gyanúsított már őrizetben volt, amikor Pakisztánba akkreditált amerikai diplomaták egy videofelvételt kaptak, amely megerősítette: Pearl halott. A védelem vitatta a felvétel valódiságát.

Kilenc részre vágták a testét

A vád azt állítja, Szaed csalta csapdába Pearlt azzal az ígérettel, hogy összehozza őt egy mohamedán egyházi személlyel. Ezt követően Karacsiban egy étterem elől rabolták el a riportert, akit aztán a kikötőváros közelében tartottak fogva.

Az amerikai újságíró kilenc részre darabolt holttestét májusban találták meg ugyanitt, egy parányi kunyhó földpadlózatába elásva. Az emberrablás és a gyilkosság ügyében indított per is Karacsiban kezdődött, de aztán áttették a tárgyalást Haiderábád erőd-börtönébe, mert az ügyészek azt biztonságosabbnak tartják.