16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Olajcsempész államfő

2000.05.24. 12:50
Nyílt titkot fedtek fel a Romániában kutakodó francia ügyészek: Adrian Costea francia-román állampolgárságú üzletember 1992-ben érvénybe lépett, Jugoszláviával szembeni ENSZ olajembargót az akkori államfő, Ion Iliescu teljes támogatásával szegte meg. Bár a jelenleg hatalmon lévő pártok képviselői azt kérik Iliescutól, hogy ne induljon a 2000 novemberében esedékes elnökválasztásokon, Iliescu újabb főnökségről álmodik.

A román sajtó és a Mediafax hírügynökség szerint a francia vizsgálóbírák - akik már múlthét szombatján visszautaztak Párizsba - bizonyítékokat találtak, hogy 1992-ben Costea cégei, a legfelsőbb politikai vezetés - így tehát Ion Iliescu államfő - támogatását élvezve tudatosan megszegték az ENSZ Jugoszlávia ellen irányuló olajembargóját és 36 500 tonna üzemanyagot (965 vagonnyi) szállítottak a Zsimboliai határátkelőn át a szomszédos országba.

A román hírszerző szolgálat egykori igazgatója, Virgil Magureanu szerint ,,az embargó megsértése legmagasabb fokon született politikai döntés volt", Ion Iliescu államfő személyére utalván. A Milosevici támogatásával vádolt ex-államfő soha sem ismerte el az embargó megszegését. A tagadás azért is tűnhet nevetségesnek, mert Romániában közismert annak a határmenti, dunai település esete, ahol az olajcsempészésből meggazdagodott falusiak luxuskocsival jártak és ahol a legnagyobb gondjuk az volt, hogy hamar elromlik a tengely a kátyús utak miatt.

Pénzek külföldi számlára

Adrian Costea egy - a Tracfin nemzetközi, pénzügyi mozgásokat figyelő szervezetnek - küldött névtelen levélnek köszönheti botrány-krónikáját. A vád: 1992 és 1996 között a jelenleg ellenzéki Románia Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) kormányzása alatt állami pénzek szivárogtak a francia-román üzletember számláira az azóta megszüntetett Bancorex állami bank hathatós közreműködésével.

A különböző kereskedelmi tevékenységek és megrendelések (közülük az ,,Örök és elbűvölő Románia", országimázs-javító album esete a legdöbbenetesebb: a 100 ezer példányszámban megrendelt könyvből csupán pár száz darab jelent meg, az átutalt 5,8 millió dollárnak nyoma veszett) ürügyén átutalt pénzek egészen vagy részben tűntek el. Feltételezések szerint az RTDP külföldi számláira kerültek a pénzek, a külföldi ,,kiruccanásokat" fedezték belőle.

Illiescu indul az elnökválasztásokon

A botrányok ellenére Ion Iliescu 2000 novemberében is indul az elnökválasztásokon. A jelenleg hatalmon lévő pártok megpróbálják megakadályozni Iliescu újraválasztását: szerintük alkotmányellenes, hogy Iliescu három mandátum erejéig legyen elnök.

Az RTDP-elnököt először 1990-ben választották államfővé, igaz csupán két évre, amikor az újonnan elfogadott Alkotmány értelmében választásokat tartottak, amit Iliescu újból megnyert. Míg a jelenlegi hatalmon lévő pártok a csonka, kétéves mandátumot teljes érvényűnek tekintik, Iliescu úgy véli, csak az új Alkotmány elfogadása után betöltött mandátumokat kell számolni.

Pont az ügy jelenlegi állásának végér: űgy tűnik, a Costea-botrány nem várt pénzt hozott a konyhára. A román lapok szerint ugyanis egyes képviselők 50 dollárért árulják a személyesen Adrian Costea által ajándékozott és dedikált ,,Örök és elbűvölő Románia" albumot.  • Hírek
  • Hírek