Judit
2 °C
7 °C

Iliescu nem jelenik meg a bírák előtt

2000.06.19. 15:30
Ion Iliescu, a Románia Társadalmi Demokrácia elnöke másodszori idézéskor sem jelent meg az Adrian Costea-ügyet vizsgáló francia bírók előtt, a pártelnök ,,határidőnaplója telített", nem tud időt szakítani az igazságszolgáltatásra. Eközben Adrian Costea francia ügyvédje majd' 9 millió francia frankról szóló számlát nyújtott be az RTDP-elnöknek.
Ion Iliescu nem emlékszik, hogy választási plakátokat rendelt volna Adrian Costeatól
A francia vizsgálóbírák május elején két héten keresztül kérdezősködtek és kutakodtak Adrian Costea francia-román üzletember 1992-1996 között lebonyolított gyanús pénzügyi ügyletei után. A franciák nem voltak megelégedve az akkori kutatás eredményeivel, és hamarosan visszatértek Bukarestbe, mivel szerették volna meghallgatni Iliescut is az ügyben.

Múlt hét hétfőn (június 12-én) idézték először tanúnak Ion Iliescut, a pártelnök már akkor is ,,rendkívül elfoglaltságára" hivatkozva távol maradt a meghallgatástól. Iliescut harmadjára is "meghívták": ha azonban június 26-án nem jelenik meg a törvényszéken, a törvény szerint az ügyészség rendőri kísérettel vitetheti be a pártelnököt.

Kérjük 30 napon belül fizesse ki 8.825.230 frankos tartozását!

A vádpontok egyszerűsített listája

1. A Bancorex állami bankon keresztül az RTDP-s hatalom állami pénzeket juttatott Costea cégeinek számlájára, a pénzt a párt külföldi kiruccanásainak finaszírozására használták.
2. Adrian Costea törvénytelenül támogatta Ion Iliescu 1996-os váéasztási kampámyát 250 tonnányi propaganda anyaggal.
3. Ion Iliescu tudtával és Adrian Costea neve alatt 1992-ben megszegték a Jugoszlávia ellenes olajembargót és 36.500 tonna üzemanyagot vittek Milosevicséknek.

Adrian Costea francia ügyvédje a román sajtónak is eljuttatott levélben arra kéri Ion Iliescut: 30 napon belül fizesse ki az 1996-os választási kampányra készített 33 millió darab választási plakátot, naptárt. A szállítmány értéke 8.825.230 francia frank (1 frank=39,61 forint). Az ügyvéd 30 napos határidőt tűzött ki, udvarias levele szerint a francia hatóságok eljárást indítottak ügyfele ellen a nagy tartozás ki nem egyenlítése miatt.

Ion Iliescu nem emlékszik, hogy választási plakátokat rendelt volna Adrian Costeatól, elmondása szerint a francia üzletember ajánlotta fel - támogatásképp - a nagyértékű plakátokat. A Le Figaro-ban megjelent interjúban Iliescu határozottan állítja: ,,Nem kértem tőle semmit. Bebizonyíthatom." A pártelnök politikai manőverezésnek nevezte az ellene felhozott vádakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?