Iliescu nem jelenik meg a bírák előtt

2000.06.19. 15:30
Ion Iliescu, a Románia Társadalmi Demokrácia elnöke másodszori idézéskor sem jelent meg az Adrian Costea-ügyet vizsgáló francia bírók előtt, a pártelnök ,,határidőnaplója telített", nem tud időt szakítani az igazságszolgáltatásra. Eközben Adrian Costea francia ügyvédje majd' 9 millió francia frankról szóló számlát nyújtott be az RTDP-elnöknek.
Ion Iliescu nem emlékszik, hogy választási plakátokat rendelt volna Adrian Costeatól
A francia vizsgálóbírák május elején két héten keresztül kérdezősködtek és kutakodtak Adrian Costea francia-román üzletember 1992-1996 között lebonyolított gyanús pénzügyi ügyletei után. A franciák nem voltak megelégedve az akkori kutatás eredményeivel, és hamarosan visszatértek Bukarestbe, mivel szerették volna meghallgatni Iliescut is az ügyben.

Múlt hét hétfőn (június 12-én) idézték először tanúnak Ion Iliescut, a pártelnök már akkor is ,,rendkívül elfoglaltságára" hivatkozva távol maradt a meghallgatástól. Iliescut harmadjára is "meghívták": ha azonban június 26-án nem jelenik meg a törvényszéken, a törvény szerint az ügyészség rendőri kísérettel vitetheti be a pártelnököt.

Kérjük 30 napon belül fizesse ki 8.825.230 frankos tartozását!

A vádpontok egyszerűsített listája

1. A Bancorex állami bankon keresztül az RTDP-s hatalom állami pénzeket juttatott Costea cégeinek számlájára, a pénzt a párt külföldi kiruccanásainak finaszírozására használták.
2. Adrian Costea törvénytelenül támogatta Ion Iliescu 1996-os váéasztási kampámyát 250 tonnányi propaganda anyaggal.
3. Ion Iliescu tudtával és Adrian Costea neve alatt 1992-ben megszegték a Jugoszlávia ellenes olajembargót és 36.500 tonna üzemanyagot vittek Milosevicséknek.

Adrian Costea francia ügyvédje a román sajtónak is eljuttatott levélben arra kéri Ion Iliescut: 30 napon belül fizesse ki az 1996-os választási kampányra készített 33 millió darab választási plakátot, naptárt. A szállítmány értéke 8.825.230 francia frank (1 frank=39,61 forint). Az ügyvéd 30 napos határidőt tűzött ki, udvarias levele szerint a francia hatóságok eljárást indítottak ügyfele ellen a nagy tartozás ki nem egyenlítése miatt.

Ion Iliescu nem emlékszik, hogy választási plakátokat rendelt volna Adrian Costeatól, elmondása szerint a francia üzletember ajánlotta fel - támogatásképp - a nagyértékű plakátokat. A Le Figaro-ban megjelent interjúban Iliescu határozottan állítja: ,,Nem kértem tőle semmit. Bebizonyíthatom." A pártelnök politikai manőverezésnek nevezte az ellene felhozott vádakat.  • Bérelnék
  • Bankszámla