Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Börtönnel fenyegetik a New York Times újságíróját

2004.10.11. 13:03
Nem hajlandó kiadni a CIA egyik ügynökét lebuktató forrásait a New York Times egyik újságírója. Judith Millert előzetes letartóztatásba helyezte a washingtoni bíróság.
Előzetes letartóztatásba helyezte a New York Times egyik újságíróját egy washingtoni bíró, jelentette a BBC. Judith Millert a Valerie Plame CIA-ügynök lebuktatása ügyében folytatott nyomozás akadályozásával vádolják.

Bosszúból szivárogtattak

Plame a CIA titkosügynöke volt, neve azután került nyilvánosságra, hogy férje, Joseph Wilson bírálta az iraki háborút megindokló tömegpusztítófegyver-dosszié valóságtartalmát. Az egykori bagdadi nagykövetet a CIA küldte Afrikába annak kivizsgálására, hogy Irak megpróbált-e uránt beszerezni Nigerből.

A volt nagykövet megállapításai szerint a vádak hamisak voltak, mégis bekerültek a fegyverdossziéba. A dosszié nyilvánosságra hozatala után Wilson újságcikkben bírálta az állítások valóságtartalmát. Pár nappal később Robert Novak, egy jobboldali publicista lebuktatta Wilson a CIA alkalmazásában álló feleségét.

Szabadságvesztés munkavégzés miatt

Novak cikkében két neve elhallgatását kérő kormányzati forrást idézett. Judith Miller szintén cikket írt a témában, de később nem publikálta azt. A kém lebuktatását vizsgáló nyomozók azonban kíváncsiak voltak cikke forrásaira, az újságíró azonban megtagadta informátorai lebuktatását.

Miller hajlandó lenne kiadnia informátora nevét, ha az felhatalmazná erre, jelentette az NBC. Azt mindenesetre "rémisztőnek" tartja, hogy "pusztán munkája végzése miatt megfoszthatják szabadságától és elszakíthatják családjától", idézi Miller közleményét a BBC.

Az amerikai törvények szerint a titkosügynökök lebuktatása akár tízévnyi börtönnel is büntethető. Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium kiterjedt nyomozást folytat, kihallgatták a Fehér Ház több alkalmazottját, köztük Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadót, és magát George W. Busht is. Sajtóértesülések szerint Plame-t a Bush-kormányzat belső köre buktathatta le, többen az elnök legfőbb tanácsadóját, Karl Rove-t sejtik az ügy mögött.