Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Polgár Lajos volt a Hűség házának parancsnoka?

2005.09.17. 09:58
Egy ausztrál lap szerint a Melbourne-ben élő, nyilas múltú Polgár Lajos a korábban ismertnél nagyobb szerepet játszott a nácikat támogató Nyilaskeresztes Párton belül, és lehetséges, hogy ő szervezte meg a párt több magas rangú vezetőjének a menekülését is. A Népszabadságnak nyilatkozó ausztrál külügyminiszter nem zárkózik el a szintén háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly kiadatásától.

A The Australian című ausztrál lap hét végi kiadásában megjelent írásában - amelyet a NEWS.com.au internetes hírportál ismertetett szombaton - a Budapesti Fővárosi Levéltárban talált hatvanéves rendőrségi iratokra hivatkozva azt közli, hogy a háborús bűnökért 1946-ban kivégzett Gera József, a Nyilaskeresztes Párt magas rangú vezetője személyesen bízta meg Polgárt a párt székháza, az (Andrássy úton álló) "Hűség Háza" irányításával.

Sokáig tarthat Zentai kiadatása

Alexander Downer és Somogyi Ferenc
A Népszabadságnak nyilatkozó ausztrál külügyminiszter szerint országa "szívesen kiadja" a háborús bűnösöket, de ehhez be kell tartani a jogi eljárásokat. Hiába dönt az igazságügy-miniszter a kiadatás mellett, azt meg lehet fellebbezni a bíróságon. Alexander Downer felhívta a figyelmet arra, hogy az egész folyamat sokáig eltarthat, kormánya pedig a bíróságok munkájába nem szól bele.
Magyarország kérte a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly kiadatását.

A 89 éves Polgár, aki beismerte, hogy megváltoztatta a nevét és hazudott a múltját illetően, amikor Ausztráliába emigrált a háború után, korábban azt mondta, hogy Gera munkatársa (titkára) volt.

Gera nevezte ki

A levéltárban talált rendőrségi iratok szerint 1944. október 15. után, amikor a Nyilaskeresztes Párt magához ragadta a hatalmat Magyarországon, Gera visszatért a pártszékházba és haladéktalanul megkezdte a párt "legfontosabb részlegei" vezetőinek kinevezését, írta a lap.

Gera vallomása szerint "Polgár Lajost, a párt volt debreceni körzetvezetőjét" a tagnyilvántartási részlegnek vezetőjének választották és egyben kinevezték a Hűség Házának parancsnokává is" - írja a lap.

Polgár tagadta

#alt#
Gyűlés a Hűség házában (Forrás: Legújabbkori Történeti Múzeum)

A pártszékházban rendszeresen kínoztak meg zsidókat. A rendőrségi közlemény szerint Polgár arra adott parancsot, hogy a zsidókat ne az épület pincéjében tartsák fogva, hanem inkább a budapesti gettóba küldjék őket. "E parancsok ellenére a zsidókat és másokat továbbra is a Hűség Háza pincéjében tartottak fogva" - közölte a lap által idézett vallomásban Truczka.

Polgár Lajos tagadta, hogy háborús bűnöket követett volna el, miután Michael Danby munkáspárti képviselő felszólította a szövetségi rendőrséget, hogy vizsgálják ki Polgárnak a háború idején elkövetett tetteit.

Bayreuthba utazott

#alt#
Az Andrássy út 60. az ostrom után (Forrás: Budapesti Történeti Múzeum)

Polgár a The Australian című lapnak azt nyilatkozta, hogy a Szálasi-kormány menekültügyi biztosa volt. A Gera vallomásáról készített okmányok szerint felmerül annak a lehetősége, hogy a háború vége után Polgár segített magas rangú nyilas párttagoknak elmenekülni Magyarországról.

Gera vallomásában azt mondta, Polgárt küldte, hogy "segítsen szállást keresni a párttagoknak" a Nyilaskeresztes Párt feloszlatása után. Gera vallomása szerint Kapuváron utasította Polgár Lajost, hogy utazzon Bayreuthba, hogy ott gondoskodjon a párttagok elszállásolásáról és a párt intézményeinek odaköltöztetéséről- írta a lap.