Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Prágai tavasz: bíróság elé állítanak két volt szocialista vezetőt

2002.06.03. 11:52
Hazaárulás vádjával Csehországban rövidesen bíróság elé állítják a csehszlovák szocialista rendszer két egykori magas rangú tisztségviselőjét, Milos Jakest és Jozef Lenártot. Jakes és Lenárt 1968-ban a prágai szovjet nagykövetségen többedmagával részt vett azon a tanácskozáson, amelyen egy "munkás-paraszt kormány" felállításáról volt szó. Ez lett volna hivatva a megszállást támogatni és "törvényesíteni".
Hazaárulás vádjával Csehországban rövidesen bíróság elé állítják a csehszlovák szocialista rendszer két egykori magas rangú tisztségviselőjét, Milos Jakest és Jozef Lenártot - döntött a prágai városi bíróság. A per időpontja még nem ismeretes, de nem kizárt, hogy már júliusban elkezdődik.

Együttműködtek a megszállókkal

Milos Jakes a kilencvenes évek második felében Csehszlovákia Kommunista Pártjának főtitkára, Jozef Lenárt pedig a hetvenes és a nyolcvanas években Szlovákia Kommunista Pártjának első titkára volt. A vád szerint 1968 augusztusában azzal követtek el hazaárulást, hogy a Varsói Szerződés hadseregeinek csehszlovákiai bevonulása után együttműködtek a megszállókkal.

A két funkcionárius a csehszlovákiai szocialista reformkísérlet, a prágai tavasz idején is tagja volt a legfelsőbb vezetésnek. A reformkísérletnek a Varsói Szerződés hadseregeinek augusztusi bevonulása vetett véget. Jakes és Lenárt annak idején a prágai szovjet nagykövetségen többedmagával részt vett azon a tanácskozáson, amelyen egy "munkás-paraszt kormány" felállításáról volt szó. Ez lett volna hivatva a megszállást támogatni és "törvényesíteni".

Mindketten hajlandók voltak tisztséget vállalni ebben a kormányban, márpedig ez a korabeli hatályos törvények szerint hazaárulásnak és a fennálló társadalmi rend felforgatására irányuló kísérletnek minősült, mivel Csehszlovákiának az adott időben volt alkotmányos kormánya.

Bilak azóta külföldi állampolgár

A kommunizmus bűntetteit vizsgáló és dokumentáló prágai hivatal a kilencvenes évek közepétől foglalkozik ezzel a nagy érdeklődésre számot tartó üggyel, amely azonban csak most jutott abba a szakaszba, hogy nyilvános bírósági tárgyalás legyen belőle. Az ügyben érdekelt többi személy időközben már elhunyt, kivéve Vasil Bilakot, aki akkoriban a szlovákiai kommunisták élén állt.

Bilakot a prágai vizsgálóbírák szintén kihallgatták, de nem indíthatnak eljárást ellene, mert külföldi állampolgár. A "munkás-paraszt kormány" felállítása akkor többek között azért sem sikerült, mert Ludvík Svoboda, Csehszlovákia államfője nem volt hajlandó elismerni ezt a tervezett szovjetbarát kabinetet.

Számonkérés magas szinten

Prágában az utóbbi években több volt magas rangú egykori kommunista politikus ellen folyt, illetve most is folyik még bírósági eljárás. Eddig Lubomír Strougal exkormányfő volt a legmagasabb rangú csehszlovák politikus, akinek a bíróság előtt kellett felelnie tetteiért.

Börtönbüntetést közülük eddig csak Miroslav Stepán volt prágai első párttitkár kapott, mégpedig a bársonyos forradalom idején játszott szerepéért. Stepán mintegy másfél évet töltött a börtönben, majd büntetésének további részét jó magaviseletére való tekintettel elengedték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!