Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A kormánykoalíció támogatja Prodit

2007.02.23. 07:50
Csütörtök késő este megszületett a megállapodás az olasz kormánykoalíciót alkotó pártok közt, továbbra is támogatják, hogy Romano Prodi legyen a miniszterelnök. A pártok vezetői elfogadtak egy 12 pontból álló politikai programot. A jobboldal átmeneti kormány létrehozását javasolta, hogy meg lehessen változtatni a választási törvényt, és ezután kiírni új választásokat. Giorgio Napolitano államfő pénteken folytatja az egyeztetéseket.

Az olasz kormánykoalíciót alkotó pártok 12 pontos politikai programban állapodtak meg csütörtökön késő este, amivel támogatják, hogy továbbra is Romano Prodi legyen az olasz kormányfő, közölte Prodi szóvivője. „A kormányprogramot a Prodit támogató többséget alkotó balközép és baloldali pártok valamennyi vezetője elfogadta” - közölte Silvio Sircana szóvivő a kormány székhelyén tartott válságtanácskozás után.


A tanácskozás után

"Romano Prodi szilárd felhatalmazást kapott, hogy folytassa a kormány tevékenységét" - vélte Massimo d’Alema külügyminiszter, akinek a beszámolója nem kapta meg a többség jóváhagyását a szenátusban szerdán. A koalíciós partnerek közül többen kifogásolták, hogy olasz csapatokat küldjenek Afganisztánba, valamint azokat a terveket, hogy kiterjesszék az amerikaiak légi támaszpontját Olaszországban. Az elfogadott 12 pontos támogatja az afganisztáni szerepvállalást is, írja a BBC. Romano Prodi ezután nyújtotta be lemondását Giorgio Napolitano államfőnek.

Csütörtök óta az államfő az alkotmánynak megfelelően valamennyi politikai erővel konzultációkat kezdett. A pénteken folytatódó konzultációk után Napolitanónak el kell döntenie, hogy ismét Romano Prodit bízza-e meg a kormányalakítással, vagy új választásokat ír ki.

A Forza Italia áthidaló kormányt akar

Rövid időre szóló mandátummal rendelkező, áthidaló kormány létrehozását javasolta csütörtökön a Silvio Berlusconi vezette jobboldali Forza Italia (FI) párt. Renato Schifani, az FI szenátusi csoportjának vezetője szerint az átmeneti kormány fő feladata a jelenlegi választási törvény módosítása lenne, utána pedig új parlamenti választásokat kellene kiírni az országban.

Schifani úgy vélekedett: elegendő lenne annyi változtatás, hogy a szenátusban többséget szerző pártokat is jutalmazzák mandátumokkal, mint ahogyan jelenleg a képviselőházi választások esetében történik, és ezzel stabilabb lenne az olasz törvényhozás. Hozzátette, hogy a jobboldali erőknek nem is lenne erre szüksége, mert a legújabb közvélemény-kutatások szerint 12 százalékkal vezetnek a baloldali kormánykoalíció, az Unió előtt.

Instabilitást okoz a választási törvény

Az olasz választási törvény, amelyet a tavalyi választások előtt éppen a Berlusconi vezette parlamenti többség szavazott meg, sokak szerint a belpolitikai instabilitás egyik oka, ugyanis jelentős többséget biztosított az Uniónak a képviselőházban, a szenátusban viszont mindössze egy plusz mandátummal rendelkeztek a kormánypártok az ellenzékkel szemben. Így fordulhatott elő, hogy a Massimo d’Alema külügyminiszter által szerdán előterjesztett külpolitikai programbeszéd az ellenszavazatok és a tartózkodások miatt nem kapta meg az elfogadásához szükséges 160 szavazatos többséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!