Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Putyin ellenzi az Irán elleni háborút

2007.10.17. 07:47
Az orosz elnök ellenezte az Irán elleni háborút, és kiállt a perzsa állam békés atomprogramja mellett kedden, Teheránban. Putyin a Kaszpi-tenger államainak iráni találkozóján vett részt, ahol nem sikerült megállapodni a térség nyersanyagkészleteinek elosztásáról.

Az orosz elnök Teheránban óva intett egy Irán elleni háborútól. Kijelentette, hogy egyetlen térségbeli állam elleni háborút sem támogat, így egy Irán ellen indítandó amerikai támadás tervét sem. Vlagyimír Putyin védelmébe vette a perzsa állam atomprogramját is, mint mondta, minden államnak joga van a fejlett technológiák alkalmazásához. Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök hasonló véleményt fogalmazott meg, írja az AP.

Az Oroszország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Kazahsztán és Irán részvételével tartott találkozón az országok megállapodtak abban, hogy sem területükkel, sem egyéb eszközzel nem járulnak hozzá ahhoz, hogy külső hatalom támadást intézzen valamelyik térségbeli állam ellen.

A konferencia azonban nem érte el legfőbb célkitűzését, a Kaszpi-tenger térségben található földgáz és kőolaj készletek elosztásáról nem sikerült megállapodni. Abban azonban megegyeztek az államok vezetői, hogy a készletek kitermelésébe csak az öt állam teljes egyetértésével lehet külső partnert bevonni.

A látogatás üzenete a nyersanyagkészletekről szóló tárgyalások mellett, hogy kihangsúlyozzák Oroszország és Irán együttműködését az Egyesült Államok térségbeli befolyásának gyengítésére, írja az AP. Az iráni atomvitában az oroszok közvetítő szerepet próbálnak játszani: míg folyamatosan a szankciók gyengítése mellett foglalnak állást, addig megpróbálják rávenni Iránt, hogy tegyen eleget a BT követeléseinek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!