Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Sikerrel zárult a rasszizmusellenes világkonferencia

2001.09.09. 12:20
Komoly viták után a konferencia kilencedik napján sikerült megalkotni a résztvevő országok egyetértésével létrejött zárónyilatkozatot, mely elítéli a rabszolgaság és a kolonializmus igazságtalanságát, és elismeri a palesztinok nehéz sorsát. Az egy nappal meghosszabbított konferencia küldötteinek az egy héten át folyó, éles hangú viták után végül mégis sikerült megegyezniük a dokumentum szövegében.
A végső nyilatkozat azután született, hogy az EU és az afrikai országok képviselői megegyeztek abban, hogy elismerik: emberiség elleni bűncselekménynek számít a rabszolgaság. Az afrikai államok által szorgalmazott kártérítési és bocsánatkérési felhívás nem került bele a zárónyilatkozatba, helyette az afrikai országok adósságának enyhítésére és más gazdasági és fejlesztési segítségre utal a dokumentum.

Kofi Annan és Jasszer Arafat
Mary Robinson, az ENSZ emberügyi biztosa szerint a konferencia sikere azon múlik, hogyan teljesítik a tagországok az egyezményben vállalt feladatokat. A konferencia elnökasszonya, Nkosazana Dlamini-Zuma, Dél-Afrika külügyminisztere szerint a rabszolgaságért nyújtott kártérítés nem pénzben fizetendő összeget jelent, hanem méltóságot.

Az Egyesült Államok, mely múlt hétfőn Izraellel együtt kivonult a konferenciáról, nemtetszését fejezte ki az eseményekkel kapcsolatban. A külügyminisztérium szóvivője szerint sajnálatos, hogy a konferencia, mely foglalkozhatott volna a rasszizmus kérdésével, túlságosan politikai jelleget öltött. Izrael üdvözölte a dokumentum végső szövegét, melyből kimaradt az arab és muszlim küldöttek által javasolt, Izraelt elítélő kitétel.