Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Franciaország szerint a háború megosztaná a világot

2003.02.26. 18:06
"Mélyen megosztaná" a világot az Irak elleni háború - véli Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő. Franciaország az fegyverzetellenőrzések hatástalansága esetén ugyan támogatna egy katonai akciót, a miniszterelnök szerint azonban "az ellenőrzések eredményesek".
Az Irak elleni katonai akció "mélyen megosztaná a világot" - jelentette ki Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök a Nemzetgyűlésben. Véleménye szerint amíg nem merítik ki a békés megoldási lehetőségeket a háborút "törvénytelennek tekinthetné" a nemzetközi közösség.

A franciák szerint a világ velük van

A miniszterelnök a honatyák hangos elismerését kivívó beszéde szerint Franciaország még mindig hisz a békés megoldás lehetőségében - jelentette az AP. "Álláspontunkat a nemzetek többsége és a közvélemény is támogatja" - mondta Raffarin. Az Oroszországgal és Németországgal együtt az ellenőrzések további kiterjesztését kezdeményező franciák nem támogatná a brit-amerikai határozati javaslatot a Biztonsági Tanácsban - írja az AP.

Hatásos ellenőrzések

"Jelen körülmények között nincs alapja újabb határozatot hozni" - jelentette ki a kormányfő. Amennyiben azonban az ENSZ fegyverzetellenőrei nem tudják lefegyverezni Irakot, Franciaország is beleegyezne a támadásba.

"Az erő alkalmazása az utolsó lehetőség" - mondta a kormányfő, aki szerint a fegyverzetellenőrzés "hiteles és hatékony" módja Irak lefegyverzésének. Raffarin úgy véli, hogy a - tizenkét éve tartó - ellenőrzések "már eddig is eredményesek voltak".

A háborút mereven elutasító miniszterelnök szerint a katonai támadás "gyanút ébresztene és gyengítené a terrorizmus elleni összefogást".  • Vennék
  • Hírek